Film- en muziekreleases, rechtstreeks uit de studio's. Leesverhalen direct van de boekenplank. Festivals en exposities. Suggestie? Vertel het de redactie.

donderdag 11 mei 2017

Hoera voor 'De tolk van Java', Gary Younge in NL, het vervolg op 'Made in Sweden' en alles wat je nog niet wist over Alfred Birney ...

  
Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser
De Libris Literatuur Prijs gaat naar De tolk van Java van Alfred Birney
 
Maandagavond rond kwart over tien werden de genomineerden voor de Libris Literatuur Prijs 2017 uit hun lijden verlost. Tijdens het galadiner in het Amstel Hotel nam juryvoorzitter Janine van den Ende het woord om bekend te maken dat niemand minder dan onze eigen Alfred Birney in de prijzen was gevallen. 

De Libris Literatuur Prijs is de belangrijkste literaire prijs binnen het Nederlands taalgebied. De tolk van Java is volgens de jury een roman 'waarin je je als lezer door de sublieme stijl bijna medeplichtig voelt aan de beschreven wreedheden en tegelijk ook de kracht ervaart om te willen overleven'.

Birney ontving een cheque van € 50.000,- en een bronzen legpenning uit handen van demissionair minister van OCW Jet Bussemaker. 
Birneys eerste reactie op het winnen van de prijs was: 'U kunt er zeker van zijn dat ik morgen naar de zee fiets en daar langs de vloedlijn een gat in de lucht spring.' 


> Lees hier het juryrapport van de Libris Literatuur Prijs 2017. 
> Meer informatie over De tolk van Java vind je
hier
> Klik
hier voor een overzicht van de Libris-lezingen die Birney geeft. 
 
Made in Sweden gaat verder ...

Afgelopen dinsdag verscheen Bloedbroers van Roslund & Thunberg. Veel thrillerliefhebbers wachtten met spanning op dit tweede deel van de zeer succesvolle Made in Sweden-reeks. 

De serie gaat over het deels waargebeurde verhaal van drie broers die de meestgezochte criminelen van Zweden werden. De boeken werden mede geschreven door de vierde broer: Stefan Thunberg.

In Bloedbroers heeft Leo zes jaar gezeten voor de bankovervallen die hij met zijn twee broers pleegde. Nu krijgt hij eindelijk zijn vrijheid terug, maar de band met zijn broers is hij voor altijd kwijt. Daar is één man verantwoordelijk voor: inspecteur Broncks. Leo zint op wraak, én op een nieuwe overval. Zijn voormalige celmaat Sam is een perfecte nieuwe brother in crime, al is hij dan geen bloedbroer. Althans, niet van Leo.

> Wil je meer weten over de achtergrond van de broers? Lees 
dit artikel in The Guardian.

> Klik
hier voor meer informatie over Bloedbroers van Roslund & Thunberg.

Gary Younge bezoekt Nederland

Vanavond is Gary Younge te gast bij BorderKitchen in Den Haag. Hij zal worden geïnterviewd door Peter Wu. Onlangs verscheen Younges boek Een doodgewone dag in Amerika

> Bestel hier je tickets voor het evenement bij BorderKitchen. 
> Klik hier voor meer informatie over Een doodgewone dag in Amerika.
Boekentip uit het boekenvak

Geen idee wat je moet lezen omdat er zo veel nieuwe titels uitkomen elke maand? We helpen je een handje. In deze nieuwe rubriek tipt een van onze collega's het boek dat hem of haar is bijgebleven. Dit kunnen nieuwe, maar zeker ook eerder verschenen boeken van De Geus zijn. 

Deze week: redacteur Sander van Vlerken tipt De Arabier van de toekomst 3 van Riad Sattouf.

 
'Graphic novels geven we eigenlijk niet uit bij De Geus, maar toen het eerste deel van de Franse stripserie De Arabier van de toekomst op de redactie binnenplofte, maakten we direct een uitzondering. Want hier was een verhalenvertaler aan het werk, Riad Sattouf, die met een fantastische vrijheid de spagaat van zijn jeugd laat zien als zoon van een Franse moeder en een Syrische vader. Zijn tekenstijl is helder en krachtig in strakke kleuren. Zijn schrijfstijl onderkoeld en heel erg raak.

De combinatie van de twee zorgt voor een levensverhaal waarin je diep meevoelt met de blonde Riad, die als een pluisje door een zandwoestijn zweeft, speelbal van de bewegingen van zijn omgeving. Zijn vader worstelt met zijn Arabische afkomst en in zijn streven naar aanzien maakt hij telkens opnieuw domme keuzes. Zijn moeder is haar man uit liefde naar Libië en Syrië gevolgd, maar het besef dat het leven in Frankrijk veel aangenamer is knaagt voortdurend aan haar. En haar man vervalt, eenmaal terug in zijn land van herkomst, in oude gewoontes, waar zij het niet mee eens is. Riad ondertussen probeert zijn vader in het zojuist verschenen derde deel telkens gunsten te bewijzen. Hij doet mee aan de ramadan, laat zich besnijden, maar een Arabier zal hij niet worden, nu niet en in de toekomst niet. Hoewel ... aan het slot maakt de vader weer een nogal opmerkelijke keuze. Misschien brengt dat Riad dichter bij hem in de volgende aflevering. Maar hopelijk komt Riad in deel 4 (gepland voor volgend jaar) eerst en vooral voor zichzelf op.' 

> Meer weten over De Arabier van de toekomst 3 van Riad Sattouf? Klik hier
Aslı Erdoğan wint Prinses Margriet Cultuurprijs

Auteur Aslı Erdoğan ontving de prijs uit handen van prinses Margriet der Nederlanden. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de European Cultural Foundation. Winnaars zijn mensen die 'via cultuur bruggen bouwen in de samenleving'. 

Aslı Erdoğan zat 136 dagen in de cel nadat ze vorig jaar op 16 augustus werd aangehouden in de nasleep van de mislukte staatsgreep een maand eerder. Ze kwam eind december vrij, maar mag Turkije niet verlaten zolang haar rechtszaak loopt. Haar uitgever van de Franse uitgeverij Actes Sud nam de prijs in ontvangst.

In Turkije is Erdoğan een veelgelezen auteur. Ze publiceerde onder andere in de inmiddels opgedoekte krant Ozgur Gundem. In augustus werd er een grootschalige inval gedaan, omdat de krant banden zou hebben met de Koerdische Arbeiderspartij PKK. Erdoğan werd opgepakt op verdenking van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'.

De Nederlandse vertaling van haar boek Zelfs de stilte is niet meer van mij verschijnt in september dit jaar.

> Wil je meer weten over de prijs? Klik
hier.

> Lees
hier het artikel over Aslı Erdoğan dat onlangs verscheen in NRC Handelsblad

(Fotocredits: Xander Remkes)
Wist je dat ...
 
  • Alfred Birney overdag slaapt en 's nachts schrijft? 
  • er vóór De tolk van Java al twaalf boeken van zijn hand zijn verschenen? 
  • Birney gitaarleraar is geweest? Op zijn dertigste moest hij hiermee stoppen wegens een beschadiging aan zijn linkerhand.
  • het totale prijzengeld voor De tolk van Java op 53 duizend euro komt? 
  • hij in totaal twee prijzen won met De tolk van Java? In september neemt Birney de Henriette Roland Holst-prijs in ontvangst.
  • Birney hier op de foto staat met goede vriendin Peggy Vogel, zijn redacteur Ad van den Kieboom en uitgeefster Nele Hendrickx?
Literaire agenda

11 mei, 20.00 uur: Gary Younge wordt geïnterviewd bij BorderKitchen, Den Haag.
Bestel 
hier je tickets. 

12 mei, 21.30 uur: Xu Zechen wordt geïnterviewd door Daan Heerma van Voss op het Internationaal Literatuur Festival Utrecht. Bestel 
hier je tickets.

13 mei, 15.00 uur: Xu Zechen en Floris-Jan van Luyn gaan in gesprek bij het Hof van Sijthoff, Leiden. Reserveer
hier je tickets.

2 juni, 15.30 uur: Alfred Birney wordt geïnterviewd tijdens de Tong Tong Fair, Den Haag.
Bestel
hier je tickets.

Klik
hier voor een overzicht van lezingen door Alfred Birney
NU IN DE BOEKHANDEL
VERWACHTE TITELS
E-mail
Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram
Copyright © 2017 Uitgeverij De Geus, All rights reserved.
U ontvangt deze e-mail omdat u bent aangemeld voor de nieuwsbrief van uitgeverij De Geus.

Our mailing address is:
Uitgeverij De Geus
Spui 10
Amsterdam, 1012WZ
Netherlands

Add us to your address book


unsubscribe from this list    update subscription preferences