Film- en muziekreleases, rechtstreeks uit de studio's. Leesverhalen direct van de boekenplank. Festivals en exposities. Suggestie? Vertel het de redactie.

donderdag 11 mei 2017

Last chance to see: Gek van surrealisme

Ontvangt u deze nieuwsbrief in vreemde opmaak of zonder afbeeldingen? Bekijk de online versie.

René Magritte, La maison de verre, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam © Pictoright Amsterdam 2017

Laatste kans om Gek van surrealisme te zien

Dalí, Ernst, Magritte en Miró zijn nog tot en met 28 mei te zien in de tentoonstelling 'Gek van surrealisme'. Mis het niet! De tentoonstelling biedt een fantastisch overzicht van de vroege jaren van het surrealisme. 'Gek van surrealisme' was eerder te zien in Edinburgh en in Hamburg en kreeg in elke stad een andere invulling. In Rotterdam ligt het accent op de pioniersgeest en passie van de kunstenaars én hun verzamelaars. Het verhaal wordt verteld aan de hand van 300 topstukken, afkomstig uit de voormalige gerenommeerde privécollecties van Roland Penrose (1900-1984), Edward James (1907-1984), Gabrielle Keiller (1908-1996) en de huidige collectie van Ulla en Heiner Pietzsch die nog steeds in ontwikkeling is.

Surrealistisch afzakkertje
In het laatste lange Hemelvaartweekend (25 tot en met 28 mei) kunt u uw museumbezoek afsluiten met een surrealistisch afzakkertje. Bij mooi weer openen we vanaf 15.00 uur de Duvel Bar op het entreeplein en kunt u genieten van een gratis Duvel mini (18cl). Speciaal voor de tentoonstelling heeft de Belgische bierbrouwerij Duvel een flesje ontworpen.

Foto: Aad Hoogendoorn
We hebben hem helaas net niet

Vanaf 27 maart tot en met 30 april heeft het museum samen met Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch en het TextielMuseum Tilburg gestreden om de titel 'Museum van het Jaar 2017'. Boijmans heeft flink campagne gevoerd om zoveel mogelijk stemmen te halen en is tweede geworden met 28.000 stemmen. We feliciteren de winnaar TextielMuseum Tilburg van harte met deze mooie titel. En bedanken iedereen die op Boijmans gestemd heeft en ook de partners in Rotterdam; de RET, het Rotterdam Philharmonisch orkest, Rotterdam Partners en Joline Jolink. Zij hebben ons ook geholpen in de Stem & Win campagne. Het museum geeft ook in de toekomst design van jonge en innovatieve ontwerpers een prominente plek. Vanaf 14 oktober presenteert Boijmans de designtentoonstelling Change!. Een tentoonstelling waarin de bezoeker kan zien en beleven hoe inventiviteit een grote bijdrage gaat leveren aan een duurzame wereld.

26 mei: Schrijvers brengen ode aan surrealisten tijdens Literaire avond 

Het surrealisme vindt zijn oorsprong in de literatuur. Voor de laatste vrijdag van 'Gek van surrealisme' zijn daarom een aantal schrijvers voor een speciale literaire avond uitgenodigd. Tijdens deze literaire avond brengen schrijvers Nico Dijkshoorn, Pepijn Lanen en Ellen Deckwitz een ode aan het surrealisme. Conservator Saskia van Kampen geeft een inleiding op de tentoonstelling. Na het programma, waarin het publiek een actieve rol krijgt, is er tijd om de tentoonstelling te bezoeken.

De avond sluit af met "Wildbeaming" door studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (KABK), die deze avond de resultaten van hun Moving Image Class op de toren van het museum projecteren.

Klik hier voor meer informatie en om te reserveren.
Richard Serra, Ramble 3-54, 2015

Boijmans deze zomer podium voor hedendaagse kunst

In Museum Boijmans Van Beuningen staan vanaf 24 juni tentoonstellingen van internationale hedendaagse kunstenaars centraal met o.a. Richard Serra, Zijlmans & Jongenelis, Gunnel Wåhlstrand en Raphael Hefti.

Het museum presenteert een van de meest toonaangevende kunstenaars van deze tijd, de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra. Er zijn maar liefst tachtig recente tekeningen van zijn hand te zien. Uniek is dat Serra speciaal voor Boijmans de reeksen Rotterdam Horizontals en Rotterdam Verticals heeft gemaakt.

Ook toont het museum de eerste Europese solotentoonstelling van de Zweedse Gunnel Wåhlstrand. Zij maakt extreem realistische schilderijen met monumentale landschappen, dwingende portretten en serene interieurs met intrigerende composities.

Kunstenaarsduo Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis maken het dagelijks leven in een buitenwijk van een uitdijende Nederlandse stad tot metafoor van de tijd. Een kunstwerk geïnspireerd op lokale problematiek, dat tegelijkertijd overal had kunnen landen.


Zaterdag 24 juni is de feestelijke opening van al deze tentoonstellingen in Museum Boijmans Van Beuningen. Kom naar deze opening en neem iemand mee, op deze dag betaalt u 1 toegang én 1 gratis.

Edgar Degas, Danseres met contrabas, 1880, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Legaat Vitale Bloch 1976

Vanaf 27 mei: Manet, Degas, Renoir, Cézanne, Toulouse-Lautrec en Seurat als tekenaars

Vanaf 27 mei tot en met 17 september toont Museum Boijmans Van Beuningen een bijzondere selectie impressionistische tekeningen uit de eigen collectie in het prentenkabinet. De impressionisten, die met hun losse penseelstreken, heldere kleuren en lichteffecten rond 1870 een revolutie in de schilderkunst teweegbrachten, waren ook uiterst vernieuwende tekenaars. De getoonde 34 werken in de presentatie 'Manet tot Cézanne: impressionistische tekeningen uit eigen collectie' maken deel uit van de indrukwekkende verzameling (post)impressionistische tekenkunst van het museum. Tot de hoogtepunten behoren tekeningen van Manet, Degas, Renoir, Cézanne, Toulouse-Lautrec en Seurat.

Hier vindt u meer informatie over deze tentoonstelling.
Catalogus van de eerste Internationale Dada Beurs, Berlin 1920

Voor in de agenda: 21 mei Futuristen Cabaret – DoelenEnsemble

Speciaal voor 'Gek van surrealisme' presenteert het DoelenEnsemble het Futuristen Cabaret in Boijmans. Een theatrale voorstelling, geïnspireerd op de tentoonstelling, die plaats had kunnen vinden bij een Dada-bijeenkomst aan de vooravond van het surrealisme. Het Futuristisch Cabaret van het Doelenensemble is een variatie op het Cabaret Voltaire van Hugo Ball. Voorafgaand aan het concert is er een inleiding over de tentoonstelling door museumdocent Peter Thissen. Klik hier voor informatie en om te reserveren.

Ontdek de Dalí-tentoonstelling uit 1970/1971

In de nieuwe ARTtube-serie "Iconische tentoonstellingen van de 20e eeuw" blikken kunstkenners en kunstenaars als Carel Blotkamp, Sanneke Huisman en Zoro Feigl via archiefmateriaal terug op iconische tentoonstellingen uit de vorige eeuw. Nieuw in deze serie is een interactieve videospeler, die u als kijker dieper in de stof laat duiken via het mooie archiefmateriaal. Ontdek bijvoorbeeld meer over de iconische Boijmans-tentoonstelling Dalí uit 1970/1971. Bekijk alle afleveringen op www.arttube.nl.

Cadeau: gratis het nieuwste See All This kunstmagazine 

Museum Boijmans Van Beuningen is partner van See All This, hét kunstplatform met de website www.seeallthis.com en een prachtig magazine dat ieder kwartaal verschijnt. See All This gidst je met enthousiasme langs de mooiste kunst en meest bijzondere collecties van Nederlandse musea en daarbuiten. Met aandacht voor oude en hedendaagse kunst, mode, fotografie, film en literatuur. Graag bieden we je als abonnee van de nieuwbrief het nieuwste See All This magazine, dat binnenkort verschijnt, aan, ter waarde van €12,50. Vraag aan vóór 8 juni! 

Te doen

De komende weken is in het museum van alles te beleven. Zet de volgende data vast in de agenda:

Spreekuur kantexpert

vrijdag 12 mei 13:00-15:00 uur

Heeft u historisch kant waar u vragen over heeft? Kantexpert Ad Timmermans is aanwezig om uw historisch kant te beoordelen en vragen te beantwoorden.
Meer informatie

Dancing Museums slotseminar

vrijdag 19 mei 13:00-17:00 uur

In dit afsluitende seminar wordt teruggeblikt op de ervaringen van de choreografen van Dancing Museums in diverse musea.
Meer informatie

Futuristen Cabaret

zondag 21 mei 14:00-15:15 uur

Het DoelenEnsemble liet zich inspireren door 'Gek van Surrealisme' en presenteert het Futuristen Cabaret; een theatrale voorstelling die plaats had kunnen vinden bij een Dada-bijeenkomst aan de vooravond van het surrealisme.
Aanmelden

Literaire avond

vrijdag 26 mei 20:00 -23:30 uur

Tijdens deze literaire avond brengt een aantal schrijvers een ode aan het surrealisme en leert het publiek op verrassende wijze alles over surrealistische schrijftechnieken in een programma vol performances, workshops en bijdragen. Met onder andere Pepijn Lanen, Nico Dijkshoorn, Ellen Deckwitz en conservator Saskia van Kampen.
Aanmelden

Agenda

Manet tot Cézanne: impressionistische tekeningen
27 mei t/m 17 september
Meer informatie

Richard Serra - Drawings 2015-2017
24 juni t/m 24 september
Meer informatie

Gunnel Wåhlstrand 
24 juni t/m 24 september
Meer informatie

Sylvie Zijlmans & Hewald Jongenelis
The Magnetic North & The Idea of Freedom

24 juni t/m 24 september
Meer informatie

Sensory Spaces 11 - Raphael Hefti
24 juni t/m 1 oktober
Meer informatie
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest
Website

Partners:

Copyright © 2017 Museum Boijmans Van Beuningen, All rights reserved.
U ontvangt deze e-mail omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief van Museum Boijmans Van Beuningen.

Museum Boijmans Van Beuningen
Museumpark 18-20
3015 CX, Rotterdam
Netherlands

Add us to your address book


Wilt u de nieuwsbrief van Museum Boijmans Van Beuningen niet meer ontvangen? Klik hier om u uit te schrijven.

Wilt u wijzigingen aanbrengen in uw persoonlijke gegevens klik hier.