Film- en muziekreleases, rechtstreeks uit de studio's. Leesverhalen direct van de boekenplank. Festivals en exposities. Suggestie? Vertel het de redactie.

donderdag 15 juni 2017

Zomeropening 24 juni: De collectie als tijdmachine

Ontvangt u deze nieuwsbrief in vreemde opmaak of zonder afbeeldingen? Bekijk de online versie.

Zaaloverzicht van de 'De collectie als tijdmachine'. Foto: Lotte Stekelenburg

Topstukken vaste collectie in nieuw licht

De collectie van Museum Boijmans Van Beuningen is vanaf 24 juni in een nieuwe opstelling te zien. Emeritus hoogleraar en kunstenaar Carel Blotkamp zet als gastconservator de topstukken in een nieuw licht. Met 'De collectie als tijdmachine' legt Blotkamp het accent op moderne kunst. Zijn opzet is om bezoekers te prikkelen en 'te verleiden tot vertraagd kijken'. De collectie is ingedeeld in acht tijdsblokken. Je reis als het ware met een tijdmachine heen en weer door de kunstgeschiedenis.

In de nieuwe indeling ligt het accent op kunst van na 1945, met ruim baan voor de meer verborgen delen uit de collectie, zoals tekenkunst en grafiek. De opstelling bevat grote namen als Mark Rothko, Pyke Koch, Anselm Kiefer, Donald Judd en Paul Cézanne, maar ook minder bekende kunstenaars als Suze Robertson en Kees Timmer krijgen aandacht. Blotkamp plaatst met zijn indeling de topstukken van het museum in een nieuw licht én haalt een aantal schatten uit het depot naar zaal. Bekijk hier alvast een voorproefje.

Zomeropening zaterdag 24 juni: 1&1 gratis

Boijmans is deze zomer hét podium voor hedendaagse kunst. Op zaterdag 24 juni openen de volgende tentoonstellingen: Ruim 500 kunstwerken zijn vanaf 24 juni te zien in de vernieuwde collectieopstelling 'De collectie als tijdmachine'. De opstelling bevat werken van grote namen als Mark Rothko én Andy Warhol én Piet Mondriaan én Pablo Picasso én Donald Judd én Paul Cézanne én Gispen én Salvador Dalí én Vincent van Gogh én Rembrandt.
U bent van harte welkom om de collectie en het zomerprogramma van Museum Boijmans Van Beuningen te komen bewonderen. Op zaterdag 24 juni betaalt u de toegang voor 1 persoon maar ontvangt u 2 toegangskaarten én kunt u verschillende kunstenaars ontmoeten. Bestel direct uw tickets met de code: 24juni1en1
Gunnel Wåhlstrand, Instön, 2003, Magasin III Museum & Foundation for Contemporary Art

Nederlands debuut Gunnel Wåhlstrand in Boijmans

Museum Boijmans Van Beuningen presenteert de grootste solotentoonstelling van de Zweedse kunstenaar Gunnel Wåhlstrand. Zij maakt levensgrote raadselachtige gewassen inkttekeningen. Wie ze van dichtbij bekijkt, begrijpt meteen dat de kunstenaar weken, soms maanden, nodig heeft om ze te maken. Ze bouwt haar beelden zorgvuldig op. Het beeld doemt op, zoals een foto in het ontwikkelbad. Portretten van mensen, alledaagse gebeurtenissen, schilderachtige landschappen en zwijgende interieurs. Het zijn persoonlijke en voorbijgaande momenten, verstild in een stemmig grijs. Een gevoel van kwetsbaarheid en vergankelijkheid dringt zich op, en zonder het te beseffen wordt de kijker meegenomen in een groter en universeler verhaal. Benieuwd geworden? Bekijk dit videoportret.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Magasin III Museum & Foundation for Contemporary Art, Stockholm, Zweden.

Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis, The Magnetic North, De Oplichter

'The Magnetic North & The Idea of Freedom': universeel herkenbare kwesties

De Amsterdamse kunstenaars Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis bezetten van 24 juni t/m 24 september 2017 met een theatrale installatie de grote zaal van de Bodon. Zij verbinden met 'The Magnetic North & The Idea of Freedom' lokale kwesties met grotere actuele thema's als de beleving van individuele vrijheid en de vluchtelingenproblematiek. Daarmee maken ze het dagelijks leven in een buitenwijk van een uitdijende stad tot metafoor van de huidige tijd. Films van de performances, waarin zich een reeks actuele, bizarre verschijnselen voordoet, zijn in detail geregisseerd. Het geluid is zo scherp dat je het bijna kan aanraken.

Boijmans Kinderbestuur 2: solliciteer nu!

Museum Boijmans Van Beuningen is  op zoek naar nieuwe leden voor het Kinderbestuur. Kinderen uit Rotterdam, die willen meedenken over alles wat het museum doet: tentoonstellingen, de communicatie en het algemene beleid. In een schooljaar leren de kinderen alle kanten van het museum kennen, ontmoeten ze veel mensen en worden ze belangrijke ambassadeurs voor het museum. Kinderen, van 8 t/m 12 jaar,  kunnen tot uiterlijk 31 juli 2017 solliciteren.

In september 2016 is het eerste Kinderbestuur van start gegaan. Sergen (voorzitter), Ana, Wendel, Mirthe, Helena, Sergen, Cesar, Rosalie en Fabian vertellen in de bovenstaande video wat zij het allerleukst vonden.
BVB Collections: De Toren van Babel te zien in Japan
In 2015 is Museum Boijmans Van Beuningen onder de naam BVB Collections begonnen met een internationaal reizend tentoonstellingsprogramma. De collectie staat hierin centraal. Het doel hiervan is het museum, de collectie en de stad Rotterdam wereldwijd onder de aandacht te brengen.

Op 17 april 2017 opende de eerste tentoonstelling uit dit programma: 'Collection of Museum Boijmans Van Beuningen – Bruegel's 'The Tower of Babel' and Great 16th Century Masters', gemaakt in samenwerking met Asahi Shimbun, een van Japans grootste mediaconcerns. De tentoonstelling is te zien in het Tokyo Metropolitan Art Museum (t/m 2 juli 2017) en het National Museum of Art in Osaka (18 juli – 15 oktober 2017). 

Een van de meest iconische werken van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen, De Toren van Babel van Pieter Bruegel vertrok in april 2017 naar Japan, een land gefascineerd door architectuur en cultuur. In deze video wordt de toren naar Japan gevolgd en is te zien hoe de toren in Japan werd ontvangen.
Meer informatie op de website http://babel2017.jp of op Twitter @2017babel.

Jaarverslag Museum Boijmans Van Beuningen

2016 was een goed jaar voor Museum Boijmans Van Beuningen. Het aantal bezoekers aan het museum nam toe, evenals het aantal volgers online. Er werd ook vooral vanuit het buitenland meer over het museum geschreven en het museum trok meer internationale bezoekers dan hiervoor. De gezamenlijke bijdrage van particuliere gevers en fondsen steeg waardoor het museum verder kon groeien.

Ook is aan de toekomst gewerkt en is in 2016 de voorbereiding op de bouw van Depot Boijmans Van Beuningen voltooid. Inmiddels is ook de bouw van deze belangrijke uitbreiding voor het museum gestart en te volgen via webcams.

U vindt het volledige jaarverslag op de website van het museum.

Te doen

De komende weken is in het museum van alles te beleven. Zet de volgende data vast in de agenda:

Pak een stoeltje

woensdag 21 en 28 juni
12:30-13:00 uur

Op woensdag kunt u tijdens lunchtijd in het museum kunst kijken. Een museummedewerker gaat dieper in op één bepaald kunstwerk. 
Meer informatie

North Sea Round Town - concert Maria Mendes

zaterdag 1 juli
14:00 uur en 15:00 uur

In het kader van North Sea Round Town, het jaarlijkse fringe festival van North Sea Jazz, kunt u op 1 juli genieten van een gratis concert door Maria Mendes in het auditorium van het museum.
Meer informatie

Boijmans Backstage – een kijkje achter de schermen

woensdag 6 juli
12:30-13:00 uur

Iedere eerste woensdag van de maand opent het museum deuren die normaal gesproken gesloten blijven. Voorman technische dienst Ben Shamier vertelt u over de veelzijdige werkzaamheden zoals het op- en afbouwen van tentoonstellingen en arthandling- het vervoeren en installeren van kunstwerken.
Aanmelden

Onvergetelijk Boijmans 

vrijdag 7 juli
14:30-16:00 uur

Tijdens de groepsrondleiding Onvergetelijk Boijmans bekijken deelnemers kunstwerken in het museum in een ontspannen en positieve sfeer. De focus ligt tijdens deze bijzondere rondleiding niet op de ziekte, maar op het beleven van een inspirerende middag.
Meer informatie en reserveren

Agenda

De collectie als tijdmachine
vanaf 24 juni
Meer informatie

Richard Serra:
Drawings 2015-2017

24 juni - 24 september 2017
Meer informatie

Gunnel Wåhlstrand
24 juni - 24 september 2017
Meer informatie

Sylvie Zijlmans & Hewald Jongenelis -
The Magnetic North & The Idea of Freedom

24 juni - 24 sept. 2017
Meer informatie

Sensory Spaces 11 - Raphael Hefti
24 juni - 1 okt. 2017
Meer informatie

Change!
14 okt. 2017 - 14 jan. 2018
Meer informatie

Academy of Tal R
14 okt. 2017 - 14 jan. 2018
Meer informatie

Dinh Q. Lê - The Colony
14 okt. 2017 - 14 jan. 2018
Meer informatie

Sensory Spaces 12 - Abraham Cruzvillegas
14 okt. 2017 - 28 jan. 2018
Meer informatie
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest
Website

Partners:

Copyright © 2017 Museum Boijmans Van Beuningen, All rights reserved.
U ontvangt deze e-mail omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief van Museum Boijmans Van Beuningen.

Museum Boijmans Van Beuningen
Museumpark 18-20
3015 CX, Rotterdam
Netherlands

Add us to your address book


Wilt u de nieuwsbrief van Museum Boijmans Van Beuningen niet meer ontvangen? Klik hier om u uit te schrijven.

Wilt u wijzigingen aanbrengen in uw persoonlijke gegevens klik hier.