Film- en muziekreleases, rechtstreeks uit de studio's. Leesverhalen direct van de boekenplank. Festivals en exposities. Suggestie? Vertel het de redactie.

dinsdag 19 september 2017

Enith Brigitha. Zwemmen in de schaduw van doping

NIEUWSBRIEF LM Publishers, 19 september 2017
25 SEPTEMBER VERSCHIJNT
Enith Brigitha.
Zwemmen in de schaduw van doping

Jeannette van Ditzhuijzen

INKIJKEXEMPLAAR

 

Enith Brigitha (Curaçao,1955)  was de eerste Nederlandse zwemster die de 100 meter vrije slag aflegde binnen een minuut. Tussen 1972 tot en 1979 veroverde ze  21 nationale zwemtitels en 162 nationale records. Ze was twee keer Sportvrouw van het Jaar (1973 en 1974) en bij de Olympische Spelen in Montreal 1976 behaalde ze als enige Nederlandse zwemmer twee medailles: brons op de 100 en 200 meter vrije slag. Daarmee was ze de eerste gekleurde zwemmer ter wereld met olympische medailles.

De bronzen olympische medailles hebben voor Enith een gouden rand. Want zonder de aan doping onderworpen rivales uit de DDR was het goud hoogstwaarschijnlijk naar haar gegaan.

Ruim een jaar geleden werd bij Andere Tijden Sport de documentaire uitgezonden: 'Zwemmen tegen de bierkaai', over Enith Brigitha en haar strijd tegen de van staatswege gedrogeerde DDR-zwemsters. Nu is er het levensverhaal van Enith Brigitha in boekvorm, met haar jeugd op Curaçao, de eerste wedstrijden en overwinningen, de grote successen, de badpakken-affaire, haar leven na het zwemmen.

Een groot deel van het boek is gewijd aan Eniths ongelijke strijd tegen de DDR-zwemsters. Aan de hand van uitgebreid archiefonderzoek beschrijft auteur Jeannette van Ditzhuijzen het dopingsysteem, hoe het werkte en wie er verantwoordelijk voor waren. Ze ontdekte een vroege bekentenis van Eniths aartsrivale Kornelia Ender, die de doping nu ten stelligste ontkent.

Enith zelf overigens bleef altijd positief: "Ondanks de oneerlijke strijd ben ik blij dat ik in de jaren zeventig heb gezwommen."
BOEKGEGEVENS:
Enith Brigitha. Zwemmen in de schaduw van doping

Jeannette van Ditzhuijzen
ISBN 978946022
paperback; 192 pagina's
verkoopprijs: € 19,50
verschijnt 25 september
BESTELLEN 
 
In 2015 werd Enith opgenomen in de International Swimming Hall of Fame
(foto collectie Enith Brigitha)


'Enith Brigitha. Zwemmen in de schaduw van doping' verschijnt 25 september. U kunt het nu reeds via onze website bestellen.

Indien niet goed leesbaar, bekijk de Nieuwsbrief in uw browser.

Parallelweg 37, 1131 DM Volendam
T 085 8772397 - info@LMpublishers.nl

Afmelden LM Publishers Nieuwsbrief.