Film- en muziekreleases, rechtstreeks uit de studio's. Leesverhalen direct van de boekenplank. Festivals en exposities. Suggestie? Vertel het de redactie.

dinsdag 12 september 2017

Laatste kans voor Casa Romana en Pracht & precisie

 
rmo.nl | bekijk deze nieuwsbrief online
 
 
RMO
 
 

NIEUWSBRIEF dinsdag 12 september 2017

 
 

Laatste kans voor twee tentoonstellingen

Casa Romana

Casa Romana

Nog te zien t/m 17 september 2017
Tentoonstelling over het rijke leven in een chique Romeinse stadsvilla. Een mix van archeologie en moderne kunst & design met een knipoog naar de Romeinen.
• lees meer

 

Pracht & precisie

Pracht & precisie

Nog te zien t/m 24 september 2017
Tentoonstelling met de mooiste 'gesneden stenen' uit de museumcollectie, met meer dan honderd kleurrijke en vaak kostbare stenen met gegraveerde voorstellingen.
• lees meer

 

 

Tekenfestival The Big Draw Leiden

Tekenfestival The Big Draw Leiden

Tekenliefhebbers opgelet: het Rijksmuseum van Oudheden en de Hortus Botanicus Leiden organiseren zaterdag 16 september The Big Draw Leiden, een eendaags teken-evenement van 10.00 tot 17.00 uur met workshops voor jong en oud. Je kunt bijvoorbeeld Griekse helden en godinnen tekenen in ons tekenatelier Studio RMO, collages maken, of portretten tekenen van Romeinse en Egyptische beelden in het museum. Voor sommige workshops moet je je vooraf aanmelden en extra kosten betalen.

Lees meer over The Big Draw op onze website
 

 

Zwaard van Ommerschans te zien in Tempelzaal

Zwaard van Ommerschans te zien in Tempelzaal

Afgelopen juli kocht het Rijksmuseum van Oudheden bij veilinghuis Christie's in Londen een bijzonder voorwerp: het zwaard van Ommerschans. Het is een van de iconen van de Nederlandse archeologie. Tot en met 15 oktober 2017 is het tijdelijk te zien in een speciale vitrine in de Tempelzaal van het museum. Het bronzen zwaard van Ommerschans is 68 centimeter lang. Het maakt deel uit van een groep van zes zeldzame 'reuzenzwaarden' uit de bronstijd (2000-800 voor Chr.). Het waren kostbare zwaarden die voor ceremonieel gebruik zijn gemaakt en niet waren bedoeld om mee te vechten.

Lees meer over het zwaard op onze website
 

 

Boekpresentatie: Het jaar 117

Boekpresentatie: Het jaar 117

Vrijdag 29 september 2017
Onderzoeker en publicist Tom Buijtendorp presenteert zijn boek Het jaar 117 - Sporen van Trajanus en Hadrianus in de Lage Landen. In het boek laat hij zien welke objecten en steden de Romeinse keizers achterlieten in onze streken. Aanvang: 15.00 uur, toegang: gratis.
• Lees meer en aanmelden

 

Midden-Oosten Cultuurmarkt

Midden-Oosten Cultuurmarkt

Zaterdag 30 september 2017
Het LUCIS en het Rijksmuseum van Oudheden organiseren de Midden-Oosten Cultuurmarkt, met o.a. een lezing van schrijver Kader Abdolah en een optreden van het Mehmet Polat Trio. Tijd: 10.00 -17.00 uur, toegang: gratis (excl. museumentree).
• Lees meer en aanmelden

 

 

De Nacht van Kunst & Kennis

De Nacht van Kunst & Kennis

Tijdens de Nacht van Kunst & Kennis op zaterdag 16 september verandert de Leidse Rapenburg-gracht in één groot podium voor kunst en wetenschap. Ook in het Rijksmuseum van Oudheden kun je van 19.00 tot 01.00 uur terecht voor een ontdekkingsreis naar een nieuwe en onbekende wereld. Bijvoorbeeld: een machine die je gezichtsuitdrukking analyseert, of een lichtprojectie met een moderne versie van de Prometheus-mythe. Bovendien treedt zangeres Eefje de Visser op, samen met Moeremans&Sons.

Tickets en programma: website Nacht van Kunst & Kennis
 

 

Lezing: Neanderthalers en wij

Lezing: Neanderthalers en wij

Wist u dat u waarschijnlijk Neanderthaler-genen bij u draagt? Tijdens een Engelstalige lezing van dr. Marie Soressi (faculteit archeologie, Universiteit Leiden) op woensdag 20 september ontdekt u de gezamenlijke geschiedenis van de Neanderthaler en de moderne mens. Deze lezing wordt georganiseerd in het kader van de jaarlijkse bijeenkomst van de European Society for the Study of Human Evolution, die dit jaar plaatsvindt in Leiden. De aanvang is 20.00 uur en de toegang (graag vooraf aanmelden) is gratis.

Meer info en aanmelden via onze website
 

 

Mail en win vrijkaarten Geschiedenis Festival

Mail en win vrijkaarten Geschiedenis Festival

Op zaterdag 7 oktober vindt in de Philharmonie Haarlem het Geschiedenis Festival plaats. Het festival brengt de beste historici uit binnen- en buitenland samen, waaronder RMO-conservator Lucas Petit, met van 09.00 tot 18.00 uur lezingen, debat, theater, muziek, workshops en veel meer. Wij mogen van organisator Historisch Nieuwsblad twee vrijkaarten à € 59,95 voor dit festival verloten onder de lezers van deze nieuwsbrief. Meedoen? Stuur dan vóór 19 september a.s. een e-mail met je adresgegevens aan prijsvraag@rmo.nl, o.v.v. 'Vrijkaarten Geschiedenis Festival'. De winnaar krijgt persoonlijk bericht.

Kijk op de festivalwebsite voor meer info en tickets
 

 

Binnenkort

Museumwandeling prehistorie | zondag 1 oktober, aanvang 14.00 uur
Joris Brattinga, assistent-conservator collectie Nederland prehistorie van het Rijksmuseum van Oudheden, neemt u mee voor een rondleiding langs het zwaard van Ommerschans en over de vaste tentoonstelling Archeologie van Nederland.
• meer informatie

Lezing: het zwaard van Ommerschans | dinsdag 10 oktober, aanvang 20.00 uur
Luc Amkreutz, conservator collectie Nederland prehistorie van het Rijksmuseum van Oudheden, houdt een lezing over de recente aankoop van het 'zwaard van Ommerschans', een van de iconische voorwerpen uit de Nederlandse archeologie. 
• meer informatie

Nationale Archeologiedagen | 13, 14 en 15 oktober
Met extra activiteiten in het Rijksmuseum van Oudheden over Nederlandse archeologie, o.a. lezing over het zwaard van Ommerschans en voor kinderen een stoomcursus archeologie.
• meer informatie

Nineveh | vanaf 20 oktober
Nieuwe tentoonstelling over Nineveh, de legendarische hoofdstad van de Assyriërs die rond 700 v.Chr. de grootste stad ter wereld was. Met talloze objecten uit internationale musea, waaronder prachtige beelden en indrukwekkende reliëfs. 
• meer informatie

Fik Meijer over de Via Appia | dinsdag 24 oktober, aanvang 20.00 uur
Schrijver en classicus Fik Meijer presenteert zijn nieuwe boek Via Appia: met Horatius langs de koningin der wegen. Hierin volgt hij het spoor van de dichter Horatius, die in 37 voor Christus over de Via Appia reisde, de beroemdste Romeinse weg.
• meer informatie

 
 
   
 

Bank Giro Loterij