Film- en muziekreleases, rechtstreeks uit de studio's. Leesverhalen direct van de boekenplank. Festivals en exposities. Suggestie? Vertel het de redactie.

vrijdag 29 september 2017

Rumor 85


Rumor 85 28 september 2017

Rumor 85     zaterdag  28 oktober   2017    Utrecht

Aanvang:   20:30   TivoliVredenburg Cloud 9

Entree: €15,-  /  €10,-   (U-pas, student)

 

 Julius Eastman – Evil Nigger

De klassiek geschoolde pianist, zanger, danser en componist Julius Eastman was een van de grote, veelzijdige muzikanten van de 20e eeuw. Zijn leven werd gekenmerkt door uitersten. Hij wist zich staande te houden in de gevestigde wereld van de academische, hedendaagse muziek, hij trad op met Morton Feldman, John Cage, Pauline Oliveros, en in de New Yorkse downtown scene. Hij was een van de eersten die in zijn composities 'minimalist art music' combineerde met pop elementen –iets wat Rhys Chatham en Arthur Russell hebben voortgezet. Hij stierf in 1990; dakloos. Eastmans betekenis zit hem in de verdere ontwikkeling van het hardcore, proces gerichte Minimalisme, het vinden van manieren om expressieve dissonanten en improvisaties in te passen. Evil Nigger (1979) is een indrukwekkend pianostuk-  hier uitgevoerd op twee vleugels – met een duidelijke politieke boodschap. "What I am trying to achieve is to be what I am to the fullest – black to the fullest, a musician to the fullest, and a homosexual to the fullest." Julius Eastman.

Nora Mulder & Nico Chientaroli – piano

 Amsterdam Real Book

Het 'Amsterdam Real Book' is begonnen als project om een brug te slaan tussen de nieuwe, veelbelovende improvisatie scene in Amsterdam rond muzikanten zoals Yedo Gibson, John Dikeman en Oscar Jan Hoogland, en de internationaal bekende New Dutch Swing scene met haar oorsprong in het 'instant composing' van Misha Mengelberg, Han Bennink en Willem Breuker. Volledig op rock gebaseerde vrije improvisatie ontmoet het levendige op jazz gestoelde improviseren. De Amsterdamse improvisatoren worden wereldwijd bewonderd vanwege hun baanbrekende aanpak van gecomponeerd materiaal binnen een geïmproviseerde context. Het repertoire omvat muziek van Misha Mengelberg, Sean Bergin, The Ex, Paul Termos, Theo Loevendie, Michael Moore, Willem Breuker, Leo Cuypers, Guus Janssen, Ab Baars, Oscar Jan Hoogland, Jack Bulterman, Joost Buis en Tristan Honsinger.

Eric Boeren – cornet;  John Dikeman – sax; Kaja Draksler – piano, orgel; Oscar Jan Hoogland – piano, electric clavichord; Japser Stadhouders – gitaar; Wilbert de Joode – contrabas;  Onno Govaert – drums

Tickets via TivoliVredenburg

Informatie: info@rumor.nl / 030-2719877/ www.rumor.nl
————————————————————————————————————
Met dank aan: Theater Kikker & TivoliVredenburg

 
unsubscribe from this list


Read online