Film- en muziekreleases, rechtstreeks uit de studio's. Leesverhalen direct van de boekenplank. Festivals en exposities. Suggestie? Vertel het de redactie.

vrijdag 29 september 2017

Stedelijk Base, vernieuwd entreegebied, veel tentoonstellingen en meer!

Klik om deze nieuwsbrief in een browser te openen      Stuur link door naar een vriend
STEDELIJK MUSEUM
NIEUWE COLLECTIEOPSTELLING vanaf 16 dec
STEDELIJK BASE
Stedelijk Museum
Stedelijk Base, de nieuwe collectieopstelling, opent op zaterdag 16 december. Het is een van de grootste collectiepresentatie van het Stedelijk ooit en zal zeker vijf jaar te zien zijn. Circa 750 kunstwerken uit de collectie worden gepresenteerd in een circuit dat speciaal is ontwikkeld door OMA, het architectuurbureau opgericht door Rem Koolhaas. Stedelijk Base laat de ontwikkelingen in de kunsten zien vanaf eind 19e eeuw tot nu. Het is het perfecte instapmoment voor wie kennis wil maken met moderne kunst en vormgeving, terwijl de kunstliefhebber de bekende Stedelijk-iconen in een nieuwe context kan ontdekken.

Stedelijk Base is het sluitstuk in de visie van directeur Beatrix Ruf voor een nieuwe indeling van het gebouw. Daarin wordt het gebouw onderverdeeld in drie zones: Base, Turns en Now.
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
LEES MEER OVER STEDELIJK BASE, TURNS EN NOW
Andere artikelen in deze nieuwsbrief: Data:
VERNIEUWD ENTREEGEBIED
CARLOS MOTTA
IK BEN EEN GEBOREN BUITENLANDER
DRIE TENTOONSTELLINGEN: LAATSTE WEKEN
WEEKEND VAN DE WETENSCHAP
sinds 22 september
t/m 21 dec
t/m 3 jun
t/m 15 okt

7 okt
NIEUWS
ENTREEGEBIED NU ONTMOETINGSPLEK
Stedelijk Museum

Samen met BenthemCrouwel Architekten, die de nieuwbouw ontwierp, is vijf jaar na heropening het entreegebied vernieuwd. Het is nu nog meer een ontmoetingsplek dan voorheen: een open en vrij toegankelijk plein, met meer zitruimte, gelegenheid voor koffie en een betere toegang tot de winkel en de bibliotheek. De bewegwijzering en informatievoorziening is verbeterd met digitale schermen in de hal.

Op het grootste digitale scherm zijn ook werken uit de videocollectie van het Stedelijk Museum te zien. Bovendien prijkt een werk van de Amerikaanse kunstenaar Lawrence Weiner, met wie het Stedelijk sinds lange tijd een band heeft, op groot formaat boven de garderobe. Dit werk kreeg het museum geschonken van de Vrienden van het Stedelijk bij de heropening in 2012.

Het Stedelijk wil voor alle groepen goed toegankelijk zijn. Een belangrijke toevoeging is dan ook de zelfstandig te bedienen invalidelift in het entreegebied.

BEKIJK HIER DE OPENINGSTIJDEN
TENTOONSTELLING t/m 21 jan
CARLOS MOTTA
Carlos Motta: The Crossing is een in opdracht van het Stedelijk vervaardigde tweedelige installatie met video's en objecten.

Carlos Motta (Bogotá, 1978) toont videoportretten van elf LHBTQI-vluchtelingen, waarin zij praten over hun ervaringen voor, tijdens en na de vlucht vanuit hun geboorteland naar Nederland. Hun aangrijpende verhalen maken duidelijk wat het betekent om te moeten leven met homofobie en transfobie, in culturen waar onderdrukking en discriminatie het nagenoeg onmogelijk maken om uit te komen voor genderidentiteit en seksuele geaardheid. 

Naast de elf video's toont The Crossing circa twintig historische voorwerpen uit de collecties van het Rijksmuseum, het Tropenmuseum en het Amsterdam Museum. Deze etsen, foto's, porselein, memorabilia en andere objecten hebben betrekking op de uittocht van diverse groepen naar Nederland, onder wie protestanten in de 18e eeuw en Belgische vluchtelingen in 1914.

Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
LEES MEER OVER DEZE TENTOONSTELLING
KOOP TICKETS
TENTOONSTELLING t/m 3 juni 2018
"IK BEN EEN GEBOREN BUITENLANDER"
Stedelijk Museum

In “Ik ben een geboren buitenlander” staat de collectie van het Stedelijk Museum centraal: Hoe verhouden kunstenaars zich tot migratie, en op welke wijze brengen ze dit thema in beeld?

Deze collectiepresentatie laat zien wat de invloed van migratie kan zijn op kunstenaars nu en in het verleden, en hoe zij de gevolgen ervan verbeelden en in perspectief plaatsen. De titel “Ik ben een geboren buitenlander” is een uitspraak van de Mexicaanse kunstenaar Ulises Carrión (1941-1989) die sinds de jaren ’70 in Amsterdam woonde.

De in “Ik ben een geboren buitenlander” tentoongestelde werken variëren van foto’s van de Nederlandse migranten die rond 1900 arriveerden op Ellis Island, New York en Surinaamse Nederlanders die zich in de jaren ’70 vestigden in de Bijlmer, tot meer actuele beelden van vluchtelingen aan de kust van Zuid-Spanje.

Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
LEES MEER OVER DEZE TENTOONSTELLING
KOOP TICKETS
TENTOONSTELLINGEN t/m 15 okt
LAATSTE WEKEN
ZANELE MUHOLI
EDWARD KRASINSKI JANA EULER
Stedelijk Museum
Drie zeer verschillende tentoonstellingen zijn nog maar twee weken te zien: de energieke werken van de jonge Duitse kunstenaar Jana Euler (1982) in 'High in Amsterdam, The sky of Amsterdam', de eerste retrospectieve tentoonstelling in Nederland van de Poolse kunstenaar Edward Krasiński (1925-2004) en de krachtige, ontroerende en indringende portretten van de Zuid Afrikaanse fotograaf en visueel activiste Zanele Muholi.

Op 8 oktober biedt het Sunday Seminar: Edward Krasiński in context een bredere kijk op het oeuvre van een van de belangrijkste  hoofrolspelers van de Poolse avant-garde in de jaren 60 en 70. Met bijdragen van David CrowleyJoanna Mytkowskaen Liene Harms geeft de middag inzicht in de kunstenaarsnetwerken en hedendaagse kunst van voormalig Oost-Europa.

Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
LEES MEER OVER ZANELE MUHOLI
LEES MEER OVER EDWARD KRASINSKI
LEES MEER OVER JANA EULER
ALLE TENTOONSTELLINGEN

 
WEEKEND VAN DE WETENSCHAP 7 okt
MAAK KENNIS MET MET WERK VAN ONZE RESTAURATOREN

Als onderdeel van het Weekend Van De Wetenschap organiseert het Stedelijk Museum het Stedelijk Seminar: 'Keith Haring en Jean Dubuffet onder de loep van de restaurator'.

De bijna 90.000 objecten in de collectie van het Stedelijk Museum vragen om een specifieke aanpak van gespecialiseerde restauratoren. Hoe onderzoek je een kunstwerk dat bestaat uit herfstbladeren? Wat komt er kijken bij de restauratie van een zeer groot doek (12 x 20 meter) van Keith Haring?

Deze vragen en nog veel meer worden tijdens dit Stedelijk Seminar beantwoord. De restauratoren nemen je tijdens korte laagdrempelige lezingen mee in hun complexe werkzaamheden. De middag wordt afgesloten met een rondleiding waarin je door de bril van een restaurator naar de kunstwerken in het museum en in de restauratieateliers zult kijken. 

Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
MEER INFO & TICKETS
AGENDA
SEP – OKT 2017

t/m 15 okt                TENTOONSTELLING ZANELE MUHOLI
t/m 15 okt TENTOONSTELLING JANA EULER: HIGH IN AMSTERDAM. THE SKY OF AMSTERDAM
t/m 15 okt TENTOONSTELLING EDWARD KRASINSKI
t/m 29 okt TENTOONSTELLING BEST VERZORGDE BOEKEN 2016
t/m 29 okt TENTOONSTELLING ALWAYS IN RISK, YET NEVER IN DANGER
t/m 27 nov   TENTOONSTELLING   DE STIJL IN HET STEDELIJK
t/m 7 jan 2018    TENTOONSTELLING   JEAN DUBUFFET- THE DEEP END
t/m 21 jan 2018   TENTOONSTELLING   CARLOS MOTTA - THE CROSSING
t/m 3 jun 2018   TENTOONSTELLING    IK BEN EEN GEBOREN BUITENLANDER
29 sep RONDLEIDING SPEEDTOUR HIGHLIGHTS
29 sep EVENEMENT STEDELIJK BOOK CLUB PRINT! PRESS! PUBLISH!
vanaf 15 okt TENTOONSTELLING DOEK KEITH HARING TERUG IN HET STEDELIJK
1 oktober WORKSHOP MUZIKALE KUNST MET ROXANNE DEKKER
1 oktober RONDLEIDING INSTAPRONDLEIDING
2 oktober RONDLEIDING ONVERGETELIJK STEDELIJK
6 oktober RONDLEIDING SPEEDTOUR HIGHLIGHTS
7 oktober THEORIE WEEKEND VAN DE WETENSCHAP
8 oktober WORKSHOP HET LAB MET JAN ROTHUIZEN
8 oktober RONDLEIDING INSTAPRONDLEIDING
8 oktober SUNDAY SEMINAR   EDWARD KRASINSKI IN CONTEXT
13 oktober RONDLEIDING SPEEDTOUR HIGHLIGHTS
15 oktober WORKSHOP JOUW LEVEN IN KUNST MET YARA SAID
15 oktober RONDLEIDING INSTAPRONDLEIDING
15 oktober SUNDAY SEMINAR (DE)GROWTH OF THE 21ST CENTURY ART MUSEUM
20 oktober RONDLEIDING SPEEDTOUR HIGHLIGHTS
20 oktober THEORIE STEDELIJK STATEMENTS: JOSEPH SASSOON SEMAH
21 oktober RONDLEIDING STEDELIJK IN GEBAREN - IK BEN EEN GEBROREN BUITENLANDER
22 oktober RONDLEIDING INSTAPRONDLEIDING
27 oktober RONDLEIDING SPEEDTOUR HIGHLIGHTS
29 oktober RONDLEIDING INSTAPRONDLEIDING
LEES MEER
OPENINGSTIJDEN
DAGELIJKS
VRIJDAG
 10.00 – 18.00
 10.00 – 22.00
BEZOEKERS INFO
 Hoofdsponsor Partner
sponsor Gemeente Amsterdam Hoofdsponsor Rabobank logo
AMSTERDAM

1. Stedelijk Base 2. Vernieuwd entreegebied, foto: Martijn van Nieuwenhuyzen 3. Carlos Motta, Butterfly from The Crossing, 2017 (video still). Courtesy of the artist; Instituto de Visión, Bogotá, Mor Charpentier Galerie, Paris; Galeria Filomena Soares, Lisbon; and P.P.O.W Gallery, New York. 4. Bertien van Manen, Turkse meisjes tijdens feest Schiedam, 1977, ontwikkelgelatinedruk. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam 5. Edward Krasiński, Intervention 27, 1975, Tape and paint on hardboard, © Tate, London 2015, Zanele Muholi - Bester IV, Mayotte, 2015, Jana Euler, High in Amsterdam, The Sky of Amsterdam 6. Keith Haring, Untitled, 1986. Conditiecontrole november 2016

Afmelden | Aanmelden | Profiel wijzigen