Film- en muziekreleases, rechtstreeks uit de studio's. Leesverhalen direct van de boekenplank. Festivals en exposities. Suggestie? Vertel het de redactie.

woensdag 20 september 2017

VPRO documentaire in het teken van NFF 2017

Een compleet overzicht!
U kunt ook onze online versie van de nieuwsbrief openen.
     
20 september 2017 VPRO

 
 
 
VPRO documentaires op het NFF
Vanaf woensdag 20 september tot en met vrijdag 29 september vindt de 37e editie van het Nederlands Film Festival plaats in Utrecht. In deze extra nieuwsbrief een overzicht van de nominaties in de Gouden Kalf competities en alle andere vertoningen van VPRO documentaires op het festival.
 
 
Genomineerden Gouden Kalf Competitie
 

 
Beste lange documentaire

De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw

Pianist, componist, dirigent Reinbert de Leeuw, 78 jaar heeft zijn leven gewijd  aan de moderne klassieke muziek, van Schönberg tot  Oestvolskaya.  Nu, aangekomen in de kromming van zijn levensboog  draait hij zich om en strekt hij zijn armen uit naar Johann Sebastian Bach, naar de Matthäus Passion.  Maandenlang heeft hij de partituur bestudeerd, onophoudelijk, obsessief. Hij heeft een missie, droomt van de Matthäus. Het liefst had hij al zijn andere concerten willen afzeggen.

Regie: Cherry Duyns, geproduceerd door Interakt, in coproductie met VPRO, met steun van CoBO

Vertoning
zondag 24 september, 19:00 uur, Kinepolis Jaarbeurs 2. Q&A met Cherry Duyns
 
 
 

 
To Stay Alive - A Method

Iggy Pop presenteert ons een handleiding om als eigenzinnig individu te kunnen overleven in deze onpersoonlijke wereld. Hij baseert zich daarbij op een 'Overleven – een handleiding' van Michel Houellebecq, en op zijn eigen ervaringen als beginnend rockartiest. Hielpen Iggy en Michel elkaar om te overleven?

Regie: Erik Lieshout, co-regie Reinier van Brummelen en Arno Hagers, geproduceerd door seriousFilm, in coproductie met VPRO en AT-Production, met steun van Mediafonds, CoBO, Nederlands Filmfonds en de Netherlands Film Production Incentive

Ook genomineerd voor Beste Camera

Vertoningen
Vrijdag 22 september, 16:15 uur, Louis Hartlooper Complex 3. Q&A met Erik Lieshout

Dinsdag 26 september, 19:00 uur, Kinepolis Jaarbeurs 2. Q&A met Reinier van Brummelen

Donderdag 28 september, 21:15 uur, Louis Hartlooper Complex 4. Q&A met Erik Lieshout
 
 
 

 
Beste Sound Design en Beste Montage

How to meet a mermaid

Een persoonlijke zoektocht van Coco Schrijber naar de aantrekkingskracht van de zee. Via haar broer Lex, die niet is teruggekeerd van een duikvakantie, naar de Mexicaanse zeesurfer Miquel op zoek naar vrijheid, en de Engelse Rebecca die van een cruiseschip verdween. Allemaal hebben ze hun eigen redenen om de zee als laatste toevluchtsoord te zien.
Water kan schitterend en onschuldig zijn en een volgend moment een verwoestende kracht hebben. Meanderend op, in en boven water probeert Coco dit ongrijpbare spanningsveld te doorgronden.

Regie: Coco Schrijber, geproduceerd door Zeppers Film in coproductie met VPRO, Off World, House of Real en DRK. Deze productie is tot stand gekomen met steun van CoBO, Nederlands Filmfonds, Filmfonds Incentive, Mediafonds, VAF en The Danish Film Institute.

Vertoningen
Vrijdag 22 september, 15:45 uur, Louis Hartlooper Complex 1. Q&A met Coco Schrijber

Zondag 24 september, 21:30 uur, Louis Hartlooper Complex 4
 
 
 

 
Beste Korte Documentaire

Teledoc Campus - a•sy•lum

Heen en weer geslingerd tussen depressie en euforie is David Brown (29) in de zoveelste psychiatrische instelling beland. 'Bang voor de dood, en bang om te leven', zoals hij zelf zegt. 'Wat moet je dan?' Met verhalen en humor probeert hij de gekte op afstand te houden. Lukt het hem om weer op eigen benen te gaan staan of verandert hij in een van de 'valiumzombies' die hij nu nog parodieert?

Regie: Jaap van Heusden en Jefta Varwijk, geproduceerd door Baldr Film, in coproductie met VPRO, met steun van Filmfonds en CoBO fonds, in het kader van Teledoc Campus

Vertoningen
Zaterdag 23 september, 18:45 uur, Pathé Rembrandt 1 (première, uitverkocht)

Zondag 24 september, 22:00 uur, Louis Hartlooper Complex 2

Maandag 25 september, 16:00 uur, Louis Hartlooper Complex 2
 
 
Overige vertoningen
 

 
Defending Brother No.2

De Nederlandse advocaten Michiel Pestman en Victor Koppe verdedigen in Cambodja Nuon Chea, de tweede man na Pol Pot. Hoe doen ze dit zonder daarbij zichzelf en hun idealen te verloochenen?

Regie: Jorien van Nes, geproduceerd door Levy/Blazhoffski, in coproductie met VPRO, met steun van Mediafonds

Vertoningen
Zaterdag 23 september, 19:30 uur, Hoogt 1

Maandag 25 september, 21:45 uur, Louis Hartlooper Complex 3
 
 
 

 
Brommers kiek`n

Hoe is het om als jongere op te groeien op het platteland? Een cinematografische ode aan de plattelandscultuur: kameraadschap, liefde, werk, toekomst en oneindige ruimte en vrijheid.

Regie: Geertjan Lassche, een VPRO-productie

Vertoning
Donderdag 21 september, 21:00 uur Louis Hartlooper Complex 4
 
 
 

 
De Europeaan

Lukt het De Europeaan Frans Timmermans trouw te blijven aan zijn idealen en de solidariteit waar Europa voor staat in de praktijk te brengen? Zelden heeft een camera van zo dichtbij het hart van Europa kunnen filmen. Het resultaat is een persoonlijke, bij vlagen grappige en ontroerende film in een politiek hectische tijd.

Regie: Dirk Jan Roeleven, geproduceerd door De Familie Film en TV, in coproductie met VPRO, met steun van Filmfonds en CoBO

Vertoning
Donderdag 21 september, 18:45 uur, Louis Hartlooper Complex 3
 
 
 

 
Stranger in Paradise

Een leraar onderwerpt vluchtelingen in een klaslokaal aan de vele gezichten van Europa: wat staat ze te wachten? Hij benadert ze eerst kil en hardvochtig, dan sympathiek en bevoogdend, gevolgd door een zakelijke aanpak volgens de asielregels. Hoe gaan wij om met het geluksverlangen van de ander? Een nietsontziend filmessay over de ambigue houding van Europa en de complexiteit van het migrantenvraagstuk.

Regie: Guido Hendrikx, geproduceerd door Zeppers Film en TV, in coproductie met VPRO, met steun van Mediafonds.

Vertoningen
Donderdag 21 september, 17:00 uur, Louis Hartlooper Complex 4

Vrijdag 22 september, 22:00 uur, Kinepolis Jaarbeurs 2

Zaterdag 23 september, 18:45 uur, Louis Hartlooper Complex 2
 
 
 

 
Verloop van jaren - Dichter bij Remco Campert

Schrijver Remco Campert ziet zichzelf in de allereerste plaats als dichter. Ook al is hij wellicht het meest bekend van zijn columns en verhalen en publieke optredens. Maar wie is hij echt? Een film over weemoed, vergankelijkheid en de naderende dood, en de poëzie als levenselixer. 'Ik wil de dood voorblijven. Zolang ik schrijf leef ik.'

Regie: John Albert Jansen, geproduceerd door Stichting Oogland, in coproductie met NH en VPRO, met steun van Mediafonds, CoBO, Amsterdams Fonds voor de Kunst en Gemeente Den Haag

Vertoning
Donderdag 21 september, 21:30 uur, Louis Hartlooper Complex 2
 
 
 

 
Wit is ook een kleur

Sunny Bergman wil weten waarom veel witte mensen zich verongelijkt voelen of zelfs boos worden als het over racisme en witte privileges gaat. Op zoek naar antwoorden ontleedt ze de moraal van de 'weldenkende' elite in onze kleurrijke samenleving. Op welke manier kleurt wit zijn het denken?

Regie: Sunny Bergman, geproduceerd door De Familie Film & TV, in coproductie met VPRO, met steun van CoBO​

Vertoning
Donderdag 21 september, 16:00 uur, Louis Hartlooper Complex 3
 
 
Mocht deze nieuwsbrief niet correct of compleet worden weergegeven, voeg dan ons e-mailadres docu@vpro.dmd.omroep.nl toe aan uw adresboek. U kunt ook onze online versie van de nieuwsbrief openen.
 
VPRO © 2016 VPRO - VPRO.NL - AFMELDEN - DOORSTUREN - GEGEVENS WIJZIGEN