Film- en muziekreleases, rechtstreeks uit de studio's. Leesverhalen direct van de boekenplank. Festivals en exposities. Suggestie? Vertel het de redactie.

donderdag 5 oktober 2017

Black Achievement Month in Rialto met Rina Penso & Frank Zichem

Black Achievement Month in Rialto: zondag 15 oktober 2017
Black Achievement Month in Rialto
De Black Achievement Month laat Nederland kennismaken met de 'zwarte' geschiedenis van Nederland via exposities, debatten, theater, dans en film. In Rialto worden op zondag 15 oktober filmdiva Rina Penso en regisseur Frank Zichem voor het voetlicht gebracht in 2 filmprogramma's: om 15.00 uur en om 17.15 uur. Penso en Zichem zijn allebei aanwezig bij de vertoning.  Vanaf 16.30 uur verzorgt Caribbean Smile Catering een heerlijk buffet in het café.

** Programma samengesteld i.s.m. het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis


PROGRAMMA
Zondag 15 oktober 15:00 uur
MI TA HASI MI KOS
Wilma Ligthart | Nederland | 2016 | 56' | Papiamento gespr | Eng ondertiteld
"Een echte diva, expressief, aanwezig; zij kan grote gevoelens vertolken en ze heeft een enorme uitstraling voor de camera en op het toneel. Voor mij is ze de Anna Magnani van de Cariben." Aan het woord is kunstenaar/filmer Felix de Rooy, die zo zijn bewondering verwoordt voor de nu 89-jarige Curaçaose toneel- en filmactrice Rina Penso.

In deze documentaire blikt zij aan de hand van filmfragmenten en foto's uit haar persoonlijke archief terug op haar illustere leven en carrière die nu een halve eeuw omvat. Ze vertelt over haar talent, wat haar gedreven heeft, en vooral over haar liefde voor het theater – "voor mij is het theater als thuiskomen" – en neemt ze kijker mee naar die plekken op het eiland die belangrijk voor haar zijn. Ook familie, vrienden en collega's komen aan het woord.

Rina Penso is bij de voorstelling aanwezig en beantwoordt na afloop van de film vragen van het publiek. Onder leiding van Natasja Gibbs, redacteur & researcher NTR NPO Radio 1 & Caribisch Netwerk.

Zondag 15 oktober 17.15
LOUIS DOEDEL
Frank Zichem | Nederland | 1999 | 50' | Nederlands gesproken
In Nederland kennen maar weinigen het even opmerkelijke als tragische levensverhaal van Louis Doedel: Surinaams vakbondsman in hart en nieren. Hij werd in Paramaribo 1905 geboren, deed daar de ULO, werd zich in de jaren 20 bewust van armoe en sociale ongelijkheid, en besloot daar iets aan te doen. Zijn vakbondsactiviteiten werden echter door de koloniale autoriteiten met grote argwaan bekeken, wat in 1937, terwijl hij op het punt stond een petitie ten gunste van de arbeidende bevolking aan de gouverneur aan te bieden, tot zijn arrestatie leidde. Vervolgens werd hij 'ter observatie' opgenomen in de psychiatrische kliniek Wolffenbuttel. Die observatie duurde tot 1980. Enkele dagen na zijn ontslag uit de kliniek overleed hij.

De in Nederland wonende Surinaamse Nina Jurna gaat op zoek naar de geschiedenis van haar oudoom, naar de rol van haar vaderland in de koloniale tijd, waardoor het ook een zoektocht wordt naar haar eigen wortels. Regisseur Frank Zichem brengt die zoektocht in beeld.

ANTON DE KOM, WIJ SLAVEN VAN SURINAME
Frank Zichem | Nederland | 1999 | 53' | Nederlands gesproken
Documentaire over voorvechter voor vakbondsrechten, mensenrechtenactivist en verzetsman Anton de Kom, geboren in 1889 in Paramaribo. Na de nodige omzwervingen belandde hij in 1921 in Nederland, om twaalf jaar later terug te keren naar Suriname. Daar werd hij vanwege zijn linkse en antikoloniale opvattingen scherp in de gaten gehouden door de koloniale bestuurders. Al snel werd hij gearresteerd, wat tot rellen leidde die aan twee mensen het leven kostte. Een paar maanden later werd hij weer naar Nederland verscheept. Daar schreef hij zijn boek Wij Slaven van Suriname. Toen in 1940 de Duitsers Nederland binnenvielen, sloot hij zich aan bij het communistische verzet, in 1944 werd hij gearresteerd en op transport gezet naar concentratiekamp Sachsenhausen, waar hij een paar dagen voor het einde van de oorlog overleed aan de gevolgen van tuberculose.

Regisseur Frank Zichem gebruikt zijn levensverhaal om de geschiedenis van Suriname inzichtelijk te maken voor zijn kinderen. En voor ons, de kijkers van deze film.

Frank Zichem, die de twee films in samenwerking met het IDFA maakte, is bij beide films aanwezig voor een Q&A o.l.v. Ivette Forster.

 
TICKETS
Kaarten kosten 10 euro per filmprogramma (zonder korting) en zijn online te koop of aan de kassa van Rialto.

Kaarten voor het programma van Rina Penso via: http://bit.ly/2ydobAs (of aan de kassa van Rialto)

Kaarten voor het programma van Frank Zichem via:
http://bit.ly/2fjCdNc (of aan de kassa van Rialto)

DOUBLE BILL
Ook kan er een 'double bill' aangeschaft worden. Voor 16 euro toegang tot beide filmprogramma's. Klik op de volgende link om een 'double bill' aan te schaffen: http://tickets.rialtofilm.nl/PackageDetail.aspx?id=2028185
Copyright © 2017,  Rialto Film, All rights reserved.
www.worldcinemaamsterdam.nl
www.rialtofilm.nl
 

World Cinema Amsterdam & Rialto
Ceintuurbaan 338
1072 GN Amsterdam

Tel: +31 (0)20 662 34 88
Fax: +31 (0)20 671 65 81

Email: info@rialtofilm.nl // worldcinemaamsterdam@rialtofilm.nl

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list