Film- en muziekreleases, rechtstreeks uit de studio's. Leesverhalen direct van de boekenplank. Festivals en exposities. Suggestie? Vertel het de redactie.

donderdag 5 oktober 2017

Burgers & broeders. Goed bestuur en natievorming in Curaçao

NIEUWSBRIEF LM Publishers, 5 oktober 2017
NU LEVERBAAR
Burgers & broeders
Goed bestuur en natievorming in Curaçao

Peter Verton

INKIJKEXEMPLAAR

Curaçao kijkt terug op een eeuw waarin olie, offshore, toerisme en drugs geld in het laatje brachten. Maar al dreef ook Curaçao mee op de golven van modernisering die de hele westerse wereld overspoelden, er bestaat nog steeds aanzienlijke armoede en sociale ongelijkheid.

In Burgers & Broeders onderzoekt Peter Verton de onderliggende oorzaken hiervan en bekijkt hij de ontwikkeling van Curaçao gedurende de hele 20e eeuw. Dit verhaal wordt afgewisseld met levendige fragmenten uit zijn vele gesprekken met oudere Curaçaoënaars. 'Oral history' die anders verloren zou zijn gegaan.

Zijn conclusie is dat goed bestuur een kernvoorwaarde is voor de emancipatie van de sociaaleconomische achterhoede. Daarmee kan ook een einde komen aan de patronage binnen de politieke partijen en het tekort aan integriteit en rechtmatigheid.

Opmerkelijk is zijn constatering dat goed bestuur nauwelijks mogelijk is binnen het uit Den Haag overgeplante bestuursmodel. Hij beveelt aan dit 'Fòrtimodel' te repareren door het aanstellen van niet door Nederland benoemde, eigen toezichthouders. Pas dat bestuur kan leiden tot werkelijke natievorming binnen het sinds 2010 zelfstandige land Curaçao. Dan krijgt Curaçao naar de mening van de auteur eindelijk de kans om zich te ontwikkelen tot een verbroederd land met trotse burgers.

BOEKGEGEVENS:
Burgers & broeders. Goed bestuur en natievorming in Curaçao

Peter Verton
ISBN: 9789460224553
gebonden, 288 pagina's
verschenen oktober 2017
verkoopprijs: € 24,50
BESTELLEN


Indien niet goed leesbaar, bekijk de Nieuwsbrief in uw browser.
 


BINNENKORT VERWACHT:
Geologie en landschap van Suriname
Theo Wong, Salomon Kroonenberg, Pieter Augustinus

Geologie en landschap van Suriname is het eerste Nederlandstalige boek dat in begrijpelijke termen voor een breed publiek uitlegt hoe de ondergrond, het landschap en de delfstoffen van Suriname zijn ontstaan.

verschijnt 31 oktober
verkoopprijs: € 24,50


meer info

 

 
Indonesian Textiles at the Tropenmuseum
Itie van Hout

Het nieuwe deel in de reeks collectieboeken van het Tropenmuseum behandelt de collectie textiel. Het museum herbergt ruim 12.000 objecten, verzameld over een periode van 160 jaar, voornamelijk uit Nederlands-Indië.

verschijnt 10 oktober
verkoopprijs: € 34,50


meer info
 

Parallelweg 37, 1131 DM Volendam
T 085 8772397 - info@LMpublishers.nl

Afmelden LM Publishers Nieuwsbrief.