Film- en muziekreleases, rechtstreeks uit de studio's. Leesverhalen direct van de boekenplank. Festivals en exposities. Suggestie? Vertel het de redactie.

donderdag 5 oktober 2017

Change the System

Ontvangt u deze nieuwsbrief in vreemde opmaak of zonder afbeeldingen? Bekijk de online versie.

Ontdek de veranderkracht van de creatieve geest: Change the System

Op 14 oktober opent 'Change the System', een designtentoonstelling over baanbrekend hedendaags design en een manifest voor een leefbare wereld. Museum Boijmans Van Beuningen toont de veranderkracht van de creatieve geest met vijftig nationale en internationale ontwerpers en kunstenaars, waaronder Eric Klarenbeek, Iris van Herpen, Jólan van der Wiel, Dave Hakkens, Boyan Slat en Christien Meindertsma. De ontwerpers maken ter plekke nieuw werk of experimenteren op zaal.

Links: Tal R - Keyhole, 2016, Courtesy of the Artist and Cheim & Read, New York. Rechts: Tal R - The Bend, 2016, Louisiana Museum of Modern Art, Humlebæk, Donatie: The New Carlsberg Foundation

Verhalenverteller Tal R  te zien in Boijmans

Het indrukwekkende oeuvre van de Deense kunstenaar Tal R vult dit najaar de grote tentoonstellingszalen van Museum Boijmans Van Beuningen. Tal R (Tel Aviv, 1967) is een beroemdheid in Scandinavië en onder internationale kenners en verzamelaars. 'Academy of Tal R' toont ruim 40 sculpturen en het gigantische House of Prince (2003-2005) dat uit zo'n 200 kleinere werken bestaat. Benieuwd? Bekijk een video over het werk van Tal R of kom vanaf 14 oktober kijken in het museum.
'Academy of Tal R' is tot stand gekomen in samenwerking met Louisiana Museum of Modern Art in Humlebæk, Denemarken.

Met dank aan: Mondriaan Fonds en Danish Arts Foundation.

Gratis toegang tijdens de publieksopening op zaterdag 14 oktober

Op zaterdag 14 oktober openen vier tentoonstellingen: 'Academy of Tal R', 'Change the System', 'Sensory Spaces 12 - Abraham Cruzvillegas' en 'Dinh Q. Lê - The Colony'. Iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis op deze dag en zijn er diverse ontwerpers en kunstenaars aanwezig om hun projecten te demonstreren en toe te lichten. Het museum is open van 11.00 uur tot 18.00 uur. Lees meer over de opening op de website. Tot dan!

Dave Hakkens, Precious Plastic, Color Patterns
Doe mee aan de Change Challenges en Let's Change the System

Tijdens 'Change the System' presenteren de deelnemende designers kleine oplossingen voor de grote problemen van deze tijd. Om systemen te veranderen is ieders inbreng van belang. De ontwerpers dagen je uit om na te denken en te reageren op hun projecten via de Change Challenge. Dave Hakkens is het brein achter vele slimme uitvindingen zoals 'Dustball'; een onbreekbare robotstofzuiger, en 'Phoneblocks'; makkelijk te repareren telefoons die uit verschillende vervangbare onderdelen bestaan. In de tentoonstelling presenteert hij 'Precious Plastic 2.0'. Hakkens nodigt bezoekers uit hun oude 'plastic troep' bij hem in te leveren. Gewapend met plastic-recycle machines transformeert 'Precious Plastic' je tweedehands plastic tot een mooi nieuw product. 
Creditline: Boijman's Wassalon, Manon van Hoeckel 

Boijman's Wassalon; Ik was hier, hoe was jij?

Is het je wel eens opgevallen hoe weinig tijd we maken voor een praatje met iemand die je niet kent? Contact met vreemden verrijkt je wereldbeeld en zelfs smalltalk kan je positief verrassen. Daarom is er middenin het museum een plek gecreëerd om rustig de tijd te nemen voor dit onverwachte gesprek: de Boijman's Wassalon. Een levensechte, volledig werkende wasserette. Dit project is van Rotterdamse ontwerpster Manon van Hoeckel, zij ontwerpt tools die bijdragen aan een goed gesprek. De wassalon draait van 14 oktober tot en met 14 januari 2018 en is onderdeel van de tentoonstelling 'Change the System'.

Kom langs voor een wasje. Jouw wasgoed is ook jouw gratis toegangskaartje tot het museum!
Sensory Spaces 12 - Abraham Cruzvillegas
De Mexicaanse kunstenaar Abraham Cruzvillegas - onder meer bekend van de Turbine Hall in Tate Modern in 2015 - creëert sculpturen volgens het principe van 'Autoconstrucción'; zelfbouw met gevonden materialen. Zijn oeuvre is een expressie van de menselijke realiteit: onvoorspelbaar, rauw, instabiel, maar ook krachtig en energiek. Ook zijn watertrilogie, waarvan de delen 1 en 2 in Parijs en Tokyo te zien waren, worden hierdoor gekenmerkt. Cruzvillegas reflecteert met de trilogie op universele milieuproblematiek, gekoppeld aan lokale thema's. Voor Sensory Spaces 12 maakt de kunstenaar in Rotterdam het afsluitende deel.
 
Met dank aan: Ammodo.

Kom tekenen tijdens het Rotterdams Tekenfestival 7 en 8 oktober

Rotterdam krijgt dit jaar zijn eigen tekenfestival. In het weekend van 7 en 8 oktober is iedereen welkom om samen het plezier van tekenen te vieren. Tijdens het tweedaagse festival vinden tussen 13.00 en 17.00 uur uiteenlopende workshops plaats bij Museum Boijmans Van Beuningen, Showroom MAMA, Kunstuitleen Rotterdam, Villa Zebra, TENT, Het Nieuwe Instituut en Witte de With Center for Contemporary Art. Laat je in Boijmans inspireren door de etsen van Rembrandt. Maak net als deze oude meester een ets onder begeleiding van kunstenaar Ondine de Kroon of volg een van de andere tekenworkshops. Het Rotterdams Tekenfestival is er voor iedereen die plezier heeft in tekenen, van 4 tot 104 jaar, ervaring is niet nodig. Een passepartout van € 7,50 is te verkrijgen bij de deelnemende instellingen.
Bibliotheekcollege Depot 
Het museum bouwt aan het allereerste openbare kunstdepot ter wereld: Depot Boijmans Van Beuningen. Directeur Sjarel Ex vertelt tijdens een college in Bibliotheek Rotterdam over het imposante gebouw, waarin straks zo'n 145.000 stukken uit de collectie publiekelijk bezocht kunnen worden. Het bibliotheekcollege is op vrijdag 27 oktober van 16.00 tot 17.00 uur in de Centrale Bibliotheek in Rotterdam. Het is gratis toegankelijk, vooraf een plek reserveren is mogelijk via de website van de bibliotheek.

Te doen

De komende weken is in het museum van alles te beleven. Zet de volgende data vast in de agenda:

Rotterdams Tekenfestival

zaterdag 7 en zondag 8 oktober
13:00-17:00 uur

Een heel weekend lang zijn er tal van workshops, demonstraties en masterclasses door heel Rotterdam. In Museum Boijmans Van Beuningen is er van alles te doen voor de enthousiaste tekenaar.
Meer informatie

Publieksopening: feestelijk programma en gratis toegang

zaterdag 14 oktober
museum open: 11.00 - 18.00 uur
programma: 13.30 - 16.30 uur

Feestelijke opening van 'Academy of Tal R', 'Change the System', 'Sensory Spaces 12 - Abraham Cruzvillegas' en 'Dinh Q. Lê - The Colony'. Iedereen is van harte welkom.
Meer informatie

Familierondleidingen 'Change the System' - dagelijks in de herfstvakantie

14 t/m 22 oktober
14:00-15:00 uur

Ontdek de tentoonstelling 'Change the System' tijdens een familierondleiding. Samen met een museumdocent bekijk je de projecten van verschillende ontwerpers en kunstenaars. De rondleiding is geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar.
Aanmelden

Peuterrondleidingen

zondag 15 oktober
zondag 5 november
15:00-15:45 uur

De peuterrondleiding is speciaal voor kinderen van 3 en 4 jaar. Museumknuffel Bo neemt de peuters mee op reis door het museum, aan de hand van spelletjes, liedjes, verhaaltjes en dansjes.
Aanmelden 15 oktober
Aanmelden 5 november

Papegaai Paulo

zondag 22 oktober
11:30-12:30 uur

Een rondleiding voor kinderen van 5 en 6 jaar. Tijdens deze rondleiding neemt Papegaai Paulo kinderen mee langs zijn lievelingskunstwerken. Welke kleuren en vormen kun je ontdekken? En wat is jouw favoriete kunstwerk?
Aanmelden

Agenda

De collectie als tijdmachine
altijd te zien
Meer informatie

Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie
t/m 14 januari 2018
Meer informatie

Gehouwen, gesneden, geschonken - Middeleeuwse beelden uit de collectie Schoufour-Martin
t/m 28 jan. 2018
Meer informatie

Change the System
14 okt. 2017 - 14 jan. 2018
Meer informatie

Academy of Tal R
14 okt. 2017 - 14 jan. 2018
Meer informatie

Dinh Q. Lê - The Colony
14 okt. 2017 - 14 jan. 2018
Meer informatie

Sensory Spaces 12 - Abraham Cruzvillegas
14 okt. 2017 - 28 jan. 2018
Meer informatie
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest
Website

Partners:

Copyright © 2017 Museum Boijmans Van Beuningen, All rights reserved.
U ontvangt deze e-mail omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief van Museum Boijmans Van Beuningen.

Museum Boijmans Van Beuningen
Museumpark 18-20
3015 CX, Rotterdam
Netherlands

Add us to your address book


Wilt u de nieuwsbrief van Museum Boijmans Van Beuningen niet meer ontvangen? Klik hier om u uit te schrijven.

Wilt u wijzigingen aanbrengen in uw persoonlijke gegevens klik hier.