Film- en muziekreleases, rechtstreeks uit de studio's. Leesverhalen direct van de boekenplank. Festivals en exposities. Suggestie? Vertel het de redactie.

vrijdag 6 oktober 2017

Hepatitis E: de nieuwe Q-koorts?

Hepatitis E: de nieuwe Q-koorts?
Meer dan de helft van de Nederlandse varkens is besmet met het Hepatitis E-virus.
27% van de Nederlanders heeft het virus bij zich of heeft het ooit gehad. Gelukkig merken de meeste mensen er weinig van. In de afgelopen 5 jaar werden er alleen al in het Erasmus MC 200 mensen opgenomen met ernstige ziekteverschijnselen. Daar overlijden elk jaar 1 of 2 mensen daadwerkelijk aan de gevolgen van de ziekte.
In Europa is het aantal ziektegevallen de laatste tien jaar vertienvoudigd.
De ziekte gaat van varkens naar mensen maar niemand weet zeker hoe. Het meest waarschijnlijk is dat het verloopt via het eten van rauw varkensvlees of bloed in worstjes.
De vergelijking met de Q-koorts dringt zich op. Hoe groot is de kans dat volksgezondheidsbelang deze keer wel als het belangrijkste wordt gezien? En niet de grote economische belangen?
Een debat met Hans Zaaijer, van bloedbank Sanquin, Dé van de Riet van de vee- en vleessector en Floor Haalboom, onlangs gepromoveerd op historisch onderzoek naar de tegenstelling tussen landbouw- en gezondheidsbelang.
Onrust bij CASA-klinieken ondanks doorstart
Journalisten Maud van de Reijt (Argos) en Jeffrey Stevens (Follow the Money) brengen het laatste nieuws uit hun gezamenlijke onderzoek naar de abortuszorg bij de CASA-klinieken. Een doorstart deze week van de noodlijdende organisatie had de toekomst van de abortuszorg veilig moeten stellen, maar in plaats daarvan kwam CASA meer in de knel. Bestuurder Ron Leenders heeft de organisatie plotseling verlaten en de capaciteit van de grootste aanbieder van abortuszorg is nog verder teruggelopen.
Abonneer u op onze podcast!
Is zaterdag 14.00 voor u een onmogelijke tijd om Argos te luisteren? Met een abonnement op onze podcast download u automatisch de laatste uitzending op uw smartphone of tablet. Handig voor in de auto, op de fiets of tijdens de afwas.
Lees hier hoe u een abonnement neemt
Uitzending
Elke zaterdagmiddag tussen 14.00 - 15.00 uur NPORadio 1.

Presentatie: Max van Weezel

Oude uitzendingen beluisteren?
Ga naar de website
Argos op Facebook en Twitter
Volg Argos op Twitter (@argosradio1) of Facebook.


Deel deze brief
Facebook Twitter LinkedIn Nu JIJ

Service:
U kunt deze nieuwsbrief ook aan anderen doorsturen.
Bent u zelf geen abonnee dan kunt u zich gratis aanmelden.
Uw gegevens en abonnementen kunt u zelf online beheren.
Wanneer u met vakantie gaat kunt u uw abonnement tijdelijk stopzetten.
Natuurlijk kunt u zich ook definitief voor deze nieuwsbrief afmelden.

Mocht deze nieuwsbrief niet correct worden weergegeven, voeg dan ons e-mailadres, argos@vpro.dmd.omroep.nl, toe aan uw adresboek (uitleg).
U kunt ook onze online versie van de nieuwsbrief openen.