Film- en muziekreleases, rechtstreeks uit de studio's. Leesverhalen direct van de boekenplank. Festivals en exposities. Suggestie? Vertel het de redactie.

woensdag 11 oktober 2017

het klavecimbel: spijkerbak of ondergewaardeerd tokkelinstrument❔

Uw wekelijkse dosis Vrije Geluiden
U kunt ook onze online versie van de nieuwsbrief openen.
     
 
Nieuwsbrief 11/10/2017
 
 
 
spijkerbak of ondergewaardeerd tokkelinstrument?
 

 
Beste muziekliefhebber,
De meningen lopen uiteen: voor de één klinkt het klavecimbel als een spijkerbak en de ander kan niet genoeg krijgen van de hemelse klanken van de voorloper van het moderne klavier. Het instrument raakte begin 19e eeuw in diskrediet en ze werden massaal van de hand gedaan, vernield en zelfs als brandhout gebruikt tijdens bitterkoude winters. Gelukkig werd begin 20e eeuw het instrument herontdekt, want er zijn klavecinisten die wonderlijke klanken voortbrengen uit het door beperkingen geplaagde instrument.
In deze nieuwsbrief hebben we een aantal weergaloze klavecimbelstukken verzameld. Afgelopen zondag zag u de fransman Pierre Hantaï, maar we doken ook het archief in en vonden een aantal pareltjes.

Verder vindt u een aantal niet te missen muziektips van de redactie en natuurlijk het VPRO Vrije Geluiden programma voor komend weekend op radio en tv. Oh... en we geven vrijkaarten weg voor Vrije Geluiden Live op 18 oktober in TivoliVredenburg!
Lees, kijk, luister en klik rustig verder.
 
 
 
Fandango van Antonio Soler
de duivels moeilijke Fandango: een knotsgek virtuoos stuk, gespeeld door de Russische Olga Paschenko
 
 
Dietrich Buxtehude/ Auf meinen lieben Gott
meester van het klavecimbel Ton Koopman speelt werk van de voorloper van J.S. Bach
 
 
klavecimbel, laptops en een kinetische bal
elektronische muziekpionier Luc Houtkamp gebruikt het klavecimbel als sample-instrument
 
 
J.S. Bach/ Fantasie in c, BWV 906
Israëlische meesterklavecininst speelt onze Johann Sebastian, misschien wel de bekendste klavecimbel componist
 
 
muziektips van de redactie
 
 
 
 
 
 
Vrije Geluiden op radio en televisie
  zaterdag
9.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
Uit Utrecht: driemansformatie My Blue Van met wortels in blues, soul en underground hiphop, meesterklavecinist Pierre Hantaï speelt werk van zijn favoriete componist Domenico Scarlatti, de Meridian Brothers maken muziek die klinkt als een bizar sprookje in de jungle van Colombia - minimal met psychedelische lo-fi elektronica.
21.00 - 23.00 uur NPO Soul&Jazz
Tom Klaassen presenteert live-opnamen van de Engelse gitarist en bard Michael Chapman èn live-opnamen van Vulfpeck in Paradiso!
23.00 - 24.00 uur Radio 4
De nieuwe CD van cellist Joachim Eijlander met muziek van de relatief onbekende Italiaanse componisten Joseph Dall'Abaco en Alfredo Piatti krijgt vanavond een ereplaatsje.
 
  zondag
10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
Giovanca presenteert in Vrije Geluiden: cellist Joachim Eijlander met 'caprices' van Alfredo Piatti: expressieve, grillige, levendige muziek. Blues-, folk-, rock-, gospel-, americana en soulzangeres Ruthie Foster zingt over de helende kracht van muziek, en hoop op betere tijden. Gitarist Jan Wouter Oostenrijk liet zijn gitaar ombouwen tot kwarttoon gitaar om de klankwereld van de Noord-Afrikaanse muziek te kunnen spelen. 'Magreb jazz' en 'Sharqi Blues' van het Electric Quartertone Guitar Trio.
23.00 - 24.00 uur Radio 4
Vandaag op de kop af 100 jaar geleden stond de legendarische spionne Mata Hari voor een Frans vuurpeloton. Haar veelbewogen leven inspireerde de jonge Zwitserse componist François Thury.
 
 
vrijkaarten Vrije Geluiden live!
 

 
Beleef Vrije Geluiden live op woensdag 18 oktober in TivoliVredenburg met de 9-koppige formatie Camilla Blue, Sardijnse gitaarvirtuoos Paolo Angeli en Nora Fischer & Ragazze Quartet met The Secret Diary of Nora Plain. Graag zien we u op deze mooie muziekavond gepresenteerd door Jaap Boots.
Wij mogen 2x2 kaarten weggeven als u het antwoord weet op deze vraag:
Hoe heet de zangeres van de band Camilla Blue?
Beantwoord deze nieuwsbrief om uw antwoord in te sturen...
 
 
Mocht deze nieuwsbrief niet correct of compleet worden weergegeven, voeg dan ons e-mailadres vrijegeluiden@vpro.dmd.omroep.nl toe aan uw adresboek. U kunt ook onze online versie van de nieuwsbrief openen.
 
VPRO © 2016 VPRO - VPRO.NL - AFMELDEN - DOORSTUREN - GEGEVENS WIJZIGEN