Film- en muziekreleases, rechtstreeks uit de studio's. Leesverhalen direct van de boekenplank. Festivals en exposities. Suggestie? Vertel het de redactie.

dinsdag 3 oktober 2017

Nieuwsbrief Spoorwegmuseum

Ontvang je deze e-mail in een vreemde opmaak of zonder afbeeldingen? Klik hier voor de online versie.
header
Lezing Thom Hoffman op 10 oktober
afbeelding1

Nog tot 10 november is in het museum de tentoonstelling ‘Sporen van Smaragd’ te zien over de spoorwegen in Nederlands-Indië. In het kader van de tentoonstelling geeft acteur en fotograaf Thom Hoffman op 10 oktober om 14.00 uur een lezing over de geschiedenis van Nederlands-Indië in relatie tot de ontwikkeling van de spoorwegen in de 19e eeuw.

Van september tot november 2015 was Thom Hoffman 'Cultural Professor' aan de Technische Universiteit Delft. Met een groep studenten deed Hoffman onderzoek onder de titel ‘Kromo Blanda – perspectieven op Nederlands-Indië’, met als doel te komen tot een website en beeldbank Nederlands-Indië. Uitgangspunt hierbij was de geschiedenis van Nederlands-Indië, en de rol van de 19de- en 20ste-eeuwse fotografie in het koloniale denken en handelen.

Op 10 oktober om 11.00 uur zal conservator en cultuurhistoricus Evelien Pieterse een lezing geven over ‘Sporen van Smaragd’. Zij neemt je aan de hand van de collectie mee naar Nederlands-Indië, waarin de spoorwegen een miniatuur van de koloniale samenleving vormden.

De lezingen zijn gratis in combinatie met entreebewijs voor het Spoorwegmuseum (museumkaarthouders gratis). Je kan je hier aanmelden voor de lezingen.

Prinsen en prinsessen gezocht

Op 4 oktober opent het Spoorwegmuseum ‘Vorstelijk Reizen’ waarbij de koninklijke collectie van het museum centraal staat. Kinderen die deze dag verkleed als prins of prinses komen hebben gratis entree tot het museum!

‘Vorstelijk Reizen’ toont de koninklijke collectie van het museum en vertelt met collectiestukken, video, audio en acteurs het verhaal van de lange historie van het koninklijk reizen per trein. Daarbij komen de koninklijke wachtkamer, de rijtuigen van Juliana en Bernhard en het salonrijtuig van Anna Paulowna tot leven. ‘Vorstelijk reizen’ zal vanaf 5 oktober deel uitmaken van de vaste presentatie van het museum.

Op 7 en 8 oktober zendt RTV Utrecht het programma ‘Koninklijke Klasse’ uit waarin conservator Evelien Pieterse uitgebreid ingaat op de band tussen het Koningshuis en de trein.

afbeelding1
Chuggington doe-dagen: 14 t/m 22 oktober
afbeelding1

De jongste kinderen kennen ze inmiddels wel, de ‘Chuggers’ uit de RTL tv-serie Chuggington. De treinen Willson, Koko en Brewster beleven allerlei avonturen in de fictieve stad Chuggington. Van 14 t/m 22 oktober zijn ze te gast in het Spoorwegmuseum bij de Chuggington doe-dagen. Het hele museum wordt omgetoverd tot een waar Chuggington paradijs.

Kinderen kunnen op het grote speelkleed eindeloos spelen met het nieuwste Chuggington speelgoed. Deze nieuwe speelgoedlijn is, naast voor het eerst te koop in het Spoorwegmuseum. Nieuw is de samenwerking met de RTL musicalschool. Samen met de acteurs kunnen de kinderen liedjes instuderen en meezingen op het podium. Verder is er een speurtocht een puzzelboekje, een bioscoop en een speciaal draaischijfspel.

Koop nu kaartjes met korting.

De Arend onder stoom

Het paradepaardje van het Spoorwegmuseum kreeg afgelopen zomer nieuwe vlampijpen, onderging een ketelkeuring, en is weer klaar om ritjes te rijden langs het seinhuis. De Arend zal in het weekend van 7 en 8 oktober, voor de laatste keer dit jaar, naar buiten gaan en onder stoom komen.

In de wintermaanden blijft de locomotief binnen, de oude dame houdt namelijk niet zo erg van kou. Pas in april 2018 komt de Arend weer naar buiten. Komend weekend is dus de laatste kans dit jaar om een werkende stoomlocomotief in het museum te zien. Kom daarom even kijken bij de Arend, onze vrijwilligers vertellen graag over de werking van deze oude stoomloc.

afbeelding1
footer
Je ontvangt deze e-mail omdat je hebt aangegeven op versvandedrukpers@gmail.com op de hoogte wilt blijven van de activiteiten van
Het Spoorwegmuseum. Wil je geen nieuwsbrief meer ontvangen? Dan kan je je hier uitschrijven.

© 2017 Het Spoorwegmuseum - Alle rechten voorbehouden