Film- en muziekreleases, rechtstreeks uit de studio's. Leesverhalen direct van de boekenplank. Festivals en exposities. Suggestie? Vertel het de redactie.

woensdag 4 oktober 2017

saxgeluid met luchtbellen?

Uw wekelijkse dosis Vrije Geluiden
U kunt ook onze online versie van de nieuwsbrief openen.
     
 
Nieuwsbrief 4/10/2017
 
 
 
saxgeluid met luchtbellen?
 

 
Beste muziekliefhebber,
Altsaxofonist Paul van Kemenade viert dit jaar zijn veertigjarig jubileum in het jazzvak. "Kijk nou 's, dat ding heeft zo veel meegemaakt." Zegt hij, terwijl hij verliefd naar zijn verweerde sax kijkt. Als exponent van de Tilburgse school paste Van Kemenade zijn herkenbare saxofoongeluid in de afgelopen vier decennia toe op de meest uiteenlopende muzikale projecten, van Zuid-Afrikaanse muziek tot aan 16-eeuwse koorklanken. Hoe komt hij op al die ideeën? En wat is die Tilburgse school eigenlijk precies?

In deze nieuwsbrief vindt u een uitgebreid interview waarin hij antwoord geeft op deze vragen en of zijn saxgeluid de laatste tijd steeds meer luchtbellen bevat. Daarnaast optredens van Paul van Kemenade's Three Horns and a Bass, een paar verse nieuwe releases en natuurlijk het VPRO Vrije Geluiden programma voor komend weekend op radio en tv.
Lees, kijk, luister en klik rustig verder.
 
 
 
 
 
muziektips van de redactie
 
 
 
Vrije Geluiden op radio en televisie
  zaterdag
9.00 - 9.50 uur Televisie NPO1
De Noorse band ROHEY speelt nummers van het debuutalbum 'A Million Things', Scandinavisch-Britse jazzband Phronesis maakt democratische muziek, het Ebony Quartet speelt vergeten muziek uit het interbellum.
21.00 - 23.00 uur NPO Soul&Jazz
Concert-opnames van drummer Gard Nilssen met zijn band Acoustic Unity èn aandacht voor de voorstelling 'Godverdomse dagen op een godverdomse bol'.
23.00 - 24.00 uur Radio 4
Tom Klaassen duikt in de muziek van Domenico Scarlatti, wiens rechtstreekse impro-duel met Georg Friedrich Händel eindigde in een 1-1 gelijkspel.
 
  zondag
10.30 - 11.20 uur Televisie NPO1
Giovanca presenteert in Vrije Geluiden op NPO 1 drie heel verschillende artiesten: De uit Utrecht afkomstige blues/pop driemansformatie My Blue Van, meesterklavecinist Pierre Hantaï speelt muziek van Domenico Scarlatti (1685-1757) en uit Colombia komen de Meridian Brothers, en die maken muziek die klinkt als een bizar sprookje in de jungle van Colombia.
23.00 - 24.00 uur Radio 4
Tom tipt het Nederlands Blazers Ensemble, dat donderdag 12 oktober muziek van Georgische componisten speelt in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.
 
 
Mocht deze nieuwsbrief niet correct of compleet worden weergegeven, voeg dan ons e-mailadres vrijegeluiden@vpro.dmd.omroep.nl toe aan uw adresboek. U kunt ook onze online versie van de nieuwsbrief openen.
 
VPRO © 2016 VPRO - VPRO.NL - AFMELDEN - DOORSTUREN - GEGEVENS WIJZIGEN