Film- en muziekreleases, rechtstreeks uit de studio's. Leesverhalen direct van de boekenplank. Festivals en exposities. Suggestie? Vertel het de redactie.

donderdag 9 november 2017

Bekijk de nieuwe website van Boijmans

Ontvangt u deze nieuwsbrief in vreemde opmaak of zonder afbeeldingen? Bekijk de online versie.

Vernieuwde website Museum Boijmans Van Beuningen: plan je ideale dag in het museum

In Boijmans is iedere dag iets te beleven voor jong en oud. Op de vernieuwde website is het nu mogelijk om je ideale dag in het museum te plannen. Geef aan met wie je komt en wanneer en bekijk in één oogopslag alle tentoonstellingen en activiteiten van die dag. Ontdek de wereldberoemde kunstwerken en kunstenaars uit de collectie en leer meer over de wisselende tentoonstellingen. Verrijk je bezoek met uitgebreide informatie door een conservator met de activiteit 'Pak een stoeltje met…', kies voor de Boijmans Tour of volg een lezing of workshop. Binnen de website is bovendien de omvangrijke online collectie geïntegreerd. Ruim 18.000 collectie-items kunnen in detail worden bekeken met aanvullende video's, verhalen en foto's.

Change the Food System

In samenwerking met zes studenten van de Food Quality and Design Group van Wageningen University heeft het horecateam van Museum Boijmans Van Beuningen de afgelopen maanden hard gewerkt aan een 'Change the System' menukaart. Een kaart met uitsluitend plantaardige gerechten. Bij het samenstellen van de gerechten is rekening gehouden met de volgende uitgangspunten: het verminderen van de carbon footprint en de water footprint, het minimaal houden van waste, gebruik van lokale en seizoen producten uit Nederland, lekker eten en de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Zou de mens in staat zijn om hun voedselpatronen aan te passen? Laat je verrassen, geniet en proef the Change!

BVB Collections Change the System: Challenge #2 
Ken jij je eigen kleding?  - Elisa van Joolen (6 -25 november)

Wat heb jij vandaag aan? Weet je waar jouw kleding is gemaakt en van welk materiaal? Deel het op social media via #ChangeTheSystem. Ontwerper Elisa van Joolen daagt je uit!

Wil je nog meer weten over jouw kleding? Op 10 en 11 november gaat Elisa in de tentoonstelling met je in gesprek over jouw kledingstukken.

Elisa van Joolen bekijkt het systeem van de mode-industrie met een kritische blik en past binnen dat systeem haar eigen, unieke ideeën toe. Met haar project 'One to One' onderzoekt ze de waardering en beleving van mode: verschillende merken gebruiken vaak dezelfde fabrieken, patronen of materialen, wat maakt een merk dan exclusief?

Sensory Spaces 12: Abraham Cruzvillegas

De Mexicaanse kunstenaar Abraham Cruzvillegas presenteert in Museum Boijmans Van Beuningen het derde deel van zijn watertrilogie. Cruzvillegas creëert sculpturen volgens het principe van 'autoconstrucción'; zelfbouw met gevonden materialen. Zijn oeuvre is een expressie van de menselijke realiteit: onvoorspelbaar, rauw, instabiel, maar ook krachtig en energiek. Ook zijn watertrilogie, waarvan de delen 1 en 2 in Parijs en Tokyo te zien waren, worden hierdoor gekenmerkt. Het startpunt voor de watertrilogie is het Pátzquaro-meer in Mexico. Door klimaatverandering, overbevissing, ontbossing en vervuiling, verdwijnt het meer langzaam. Cruzvillegas reflecteert met de trilogie op universele milieuproblematiek, gekoppeld aan lokale thema's in Parijs, Tokyo en Rotterdam. De presentatie in Museum Boijmans Van Beuningen maakt onderdeel uit van de Sensory Spaces serie.
Interview Tal R & Sjarel Ex

Academy of Tal R: video interview en gratis Museumtijdschrift

"Being in one space and actually smelling the next one"

Onder de titel 'Academy of Tal R', toont Museum Boijmans Van Beuningen momenteel een overzichtstentoonstelling van het werk van de Deense kunstenaar Tal R. Een belangrijk thema in zijn werk is wat er bestaat, áchter de ruimte of vorm die je ziet. Meer weten? Bekijk dan bovenstaand video-interview tussen Tal R en Sjarel Ex.

Of, zoals Arjan Reinders schrijft in Museumtijdschrift: "De met verf gecreëerde werelden van de Deense grootheid Tal R zijn speels, mysterieus en toegankelijk. En zo fluwelig dat je ze wilt strelen". Benieuwd wat Arjan Reinders nog meer zegt over het speelse en poëtische werk van Tal R? Vraag dan nu een gratis digitaal nummer aan van Museumtijdschrift #7 (t.w.v. € 8,95). De actie loopt tot 20 november 2017.

Dinh Q. Lê - The Colony

De video-installatie 'The Colony' van de Vietnamees-Amerikaanse kunstenaar Dinh Q. Lê, tot en met 14 januari 2018 te zien in Boijmans, toont vanuit verschillende perspectieven de Chincha-eilanden nabij de kust van Peru. De installatie verwijst op intrigerende wijze naar de geschiedenis van kolonialisme en imperialisme. De Chincha eilandengroep vormt de thuishaven van grote vogelkolonies die het gebied hebben bedolven onder bergen van vogelpoep. Deze zeer vruchtbare en daarmee waardevolle 'guano' leidt in de 19de eeuw tot een strijd om de eilanden. Met de ontwikkeling van kunstmest aan het begin van de 20ste eeuw, loopt het geopolitieke conflict rondom guano ten einde. Hoewel tegenwoordig niemand de eilanden meer bewoont, gaat de guano-winning nog altijd door. In een desolaat landschap doen arbeiders handmatig zwaar werk. In 'The Colony' onderzoekt Lê de hebzucht, absurditeit en het menselijk leed dat gepaard gaat met imperialisme, zowel in het verleden als in het heden.

Te doen

De komende weken is in het museum van alles te beleven. Zet de volgende data vast in de agenda:

Onderzoek op zaal door Elisa van Joolen

10 en 11 november
11.00 - 17.00 uur

Ontwerper Elisa van Joolen is twee dagen op zaal aanwezig om te werken aan haar project 'One-to-One', waarin ze onderzoekt wat de identiteit van een modemerk is. Hiervoor brengt zij de kledingstukken van bezoekers in kaart en analyseert zij welke verbindingen hiertussen bestaan.
Meer informatie

Inloopworkshops The Human Power Plant

10 en 11 november
14.00 - 16.00 uur

Na een introductie op het project door Kris De Decker, wekken bezoekers zelf energie op door in de 'gym' aan de slag te gaan. Tegelijkertijd ontstaat een motiverende worksong.
Meer informatie

ZandGlas: excursie en workshop met Atelier NL

zondag 26 november
10.00 - 16.30 uur

Het ontwerpduo Atelier NL werkt aan een servies van zand afkomstig van de Maasvlakte. Tijdens deze excursie ga je op pad met Atelier NL en een geoloog, leer je over het onderzoek en de omgeving en verzamel je zand. Vervolgens wordt in het museum het zand gezeefd en gemengd en leer je over de werkwijze en het maakproces van Atelier NL.
Aanmelden

Rondetafelgesprek 'Change in a Day Production'

woensdag 29 november
15.00 - 17.00 uur

Rondetafelgesprek over veranderingen in het productiesysteem. Diverse experts gaan met elkaar over dit onderwerp in gesprek.
Aanmelden

Boijmans Tour:
audiotour bij de vaste collectie

altijd te doen

Volg de hoogtepuntentour met achtergrondinformatie, of kijk en luister naar conservatoren Carel Blotkamp en Friso Lammertse die met elkaar in gesprek gaan over de collectie. Beschikbaar in Nederlands of Engels en te huur bij de informatiebalie van het museum.
Meer informatie

Agenda

De tentoonstellingen die nu en binnenkort te zien zijn in Museum Boijmans Van Beuningen:
De collectie als tijdmachine
nu te zien
Meer informatie

Change the System
t/m 14 januari 2018
Meer informatie

Academy of Tal R
t/m 14 januari 2018
Meer informatie

Dinh Q. Lê - The Colony
t/m 14 januari 2018
Meer informatie

Sensory Spaces 12 - Abraham Cruzvillegas
t/m 28 januari 2018
Meer informatie
Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest
Website

Partners:

Copyright © 2017 Museum Boijmans Van Beuningen, All rights reserved.
U ontvangt deze e-mail omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief van Museum Boijmans Van Beuningen.

Museum Boijmans Van Beuningen
Museumpark 18-20
3015 CX, Rotterdam
Netherlands

Add us to your address book


Wilt u de nieuwsbrief van Museum Boijmans Van Beuningen niet meer ontvangen? Klik hier om u uit te schrijven.

Wilt u wijzigingen aanbrengen in uw persoonlijke gegevens klik hier.