Film- en muziekreleases, rechtstreeks uit de studio's. Leesverhalen direct van de boekenplank. Festivals en exposities. Suggestie? Vertel het de redactie.

donderdag 9 november 2017

De internationale droom van Jacob Derwig in Volle Zalen

Nu te Zien: Johan Maelwael in het Rijksmuseum | Altijd te Zien: Royal Charles | Het geheim van de Meester College in Alkmaar - Fabritius | Kijk Tussen Kunst en Kitsch terug
Naar de AVROTROS sitedonderdag 9 nov 2017  Bekijk de online versie
.
Nu te Zien: Johan Maelwael
pixel
Jacob Derwig in Volle Zalen
 
Jacob Derwigs internationale droom in Volle Zalen
 
Acteur Jacob Derwig heeft een droom: hij wil dolgraag in een buitenlandse kwaliteitsfilm of -serie spelen. Cornald Maas bezoekt hem in Italië, waar hij met echtgenote Kim van Kooten én hun twee kinderen een vakantiehuis heeft gehuurd om te mijmeren over de toekomst. Hoe denkt hij zijn droom waar te kunnen maken en belangrijker nog, wat wil hij ervoor opgeven?
Volle Zalen | Dinsdag 14 november, 21:15 uur | NPO 2
 
La Grande Pietà ronde, Johan Maelwael, c. 1400© 2009, Musée du Louvre, Erich Lessing
 
Nu te Zien: Johan Maelwael in het Rijksmuseum
 
Van schilder Johan Maelwael zijn maar acht schilderijen bekend. Vijf daarvan, waaronder zijn absolute hoogtepunt - de Pietà die hij rond 1400 schilderde en die zelden het Louvre verlaat - zijn nu te zien in het Rijksmuseum. Directeur van het Van Gogh Museum Axel Rüger onderzoekt de kunstschatten van deze schilder, die één van de best betaalde meesters in West-Europa was.
Nu te Zien | Vanavond, 21:45 uur | NPO 2
pixel
Les Deux Garçons
 
Kunstuur: Les Deux Garçons

Het basismateriaal van het Limburgse kunstenaarsduo Les Deux Garçons bestaat uit opgezette dieren. Michel en Roel transformeren de beesten tot onverwachte attributen als speelgoedpistolen, knuffeldieren en parfumflesjes en roepen daarmee esthetische en ethische vragen op over onze omgang met het dierenrijk.

Kunstuur | Zondag 12 november, 17:40 uur | NPO 2
pixel
Close Up: The Balmain Style
 
Close Up: The Balmain Style
 
Olivier Rousteing is het wonderkind dat in 2011 op vijfentwintigjarige leeftijd aan het roer kwam te staan van modehuis Balmain. Daarmee past hij in een traditie van jonge designers die eerbiedwaardige oude modehuizen een frisse nieuwe impuls geven.
Close Up | Zaterdag 11 november, 10:25 uur | NPO 1
 
Close Up: Xavier Veilhans Pavilion
 
Close Up: Xavier Veilhans
 
De Franse kunstenaar Xavier Veilhan tovert voor de Biënnale van 2017 een paviljoen om tot muziekstudio. In het spectaculaire houten interieur kunnen gastmuzikanten optreden voor publiek. Het voltooien van de studio blijkt echter een race tegen de klok te worden.
Close Up | Zondag 12 november, 19:15 uur | NPO 2
pixel
Royal Charles
 
Altijd te Zien: Royal Charles in het Rijksmuseum

Michiel de Ruyter en Johann de Witt schakelden tijdens de Tweede Engelse Oorlog de Engelse vloot uit. Als buit sleepten ze het admiraalsschip The Royal Charles mee naar Nederland, waar het voor 5000 gulden werd verkocht en gesloopt. Het uit hout gesneden Engelse wapen dat op het achtersteven zat - de spiegelversiering - is in het Rijksmuseum Altijd te Zien!

▶ Bekijk de video
pixel
Tussen Kunst en Kitsch
 
De laatste Tussen Kunst en Kitsch gemist?
 
Expert Willem de Winter taxeerde een schilderij van Jacobus van Looy en expert Titia Reuser stortte zich op een vanity box. De eigenaresse zocht een kleine asbak om mee te nemen als ze op stap ging. Haar moeder vond dit tasje, het was van familie uit Duitsland. Maar is dit wel echt een asbak?
▶ Bekijk Tussen Kunst en Kitsch
 
Screenshot uit de video
 
Het geheim van de Meester College in Alkmaar - Fabritius
 
Wat is de overeenkomst tussen Charlottes eigen werk, De Marskramer van Bosch en het Puttertje van Fabritius? Je ziet het in een gloednieuw Geheim van de Meester College vanuit Theater de Vest in Alkmaar. Ook zin in meer Het geheim van de Meester onthullingen?
▶ Bekijk de video en lees meer
pixel