Film- en muziekreleases, rechtstreeks uit de studio's. Leesverhalen direct van de boekenplank. Festivals en exposities. Suggestie? Vertel het de redactie.

vrijdag 10 november 2017

PKK in Zeeland?

PKK in Zeeland?
Drie en vier jaar gevangenisstraf, dat eiste het Openbaar Ministerie donderdag bij de rechtbank Rotterdam tegen vier Koerden uit verschillende Europese landen. Zij werden in december 2012 gearresteerd in het Zeeuwse Ellemeet tijdens een meerdaagse Koerdische bijeenkomst in een vakantiepark. Volgens de advocaten een onschuldige culturele manifestatie. Volgens het OM een geheime bijeenkomst van de Koerdische Arbeiderspartij, de PKK.

De bijeenkomst in Zeeland in 2012 werd drie dagen lang afgeluisterd door justitie, waarna een grote politiemacht het vakantiepark binnenviel en alle 55 deelnemers arresteerde. Negen verdachten zaten bijna drie maanden in voorarrest op de terrorismeafdelingen van de gevangenissen in Vught en Rotterdam. Lange tijd bleef het stil. Tot deze week, bijna vijf jaar na dato, eindelijk het strafproces van start ging.

Argos volgt deze opmerkelijke zaak tegen de Koerden al vanaf het begin. Op basis van tientallen Wikileaks-documenten reconstrueerden we dat Nederland jarenlang onder druk is gezet door de Verenigde Staten om harder op te treden tegen de PKK. Maar sinds de proclamatie van Islamitische Staat (IS) in 2014 waait er een andere wind. De Amerikanen werken in Syrië samen met Koerdische strijdkrachten die nauwe banden hebben met de PKK.

De zaak tegen de PKK-verdachten in Zeeland nam nog een opmerkelijke wending. Begin januari 2013 werden in Parijs drie Koerdische vrouwen vermoord. Een aanslag die wereldnieuws was. De verdachte van deze moordpartij, Ömer Güney, was een van de personen die vijf weken eerder was opgepakt in Ellemeet. Maar Güney was juist een van degenen die door de Nederlandse justitie heel snel weer werden vrijgelaten. Inmiddels duidt het onderzoek van het Franse Openbaar Ministerie er op dat Güney een agent was van de Turkse geheime dienst MIT, die infiltreerde in de Koerdische beweging. Volgens het Franse OM was hij in Ellemeet al bezig was met het beramen van een moordcomplot.

Argos over Nederland en de ongemakkelijke omgang met de PKK.
De Boeken
Schuilplaatsen van Woody Gardiner
Een roman schrijven over een met mysteries omgeven waargebeurd verhaal en onderzoeksjournalistieke methoden gebruiken om de 'waarheid' boven tafel te krijgen. Auteur Frank Gunning heeft feit en fictie verweven in zijn roman Schuilplaatsen van Woody Gardiner, dat gaat over de infiltratie van een 'mol' in de jaren tachtig in het Vredesactiekamp in Woensdrecht. Deze zaak staat bekend als de "affaire Gardiner". Wat heeft Gunning ontdekt, welke methoden heeft hij ingezet en waarom heeft hij een fictief verhaal geschreven over een zaak waarin de waarheid al zo enorm moeilijk is te achterhalen?
Frank Gunning is te gast in Argos en Eveline Lubbers, onderzoeker naar infiltratie in actiegroepen las zijn boek. Een gesprek over de spanning tussen feit en fictie en het onderzoeksjournalistieke gehalte van de roman.
Abonneer u op onze podcast!
Is zaterdag 14.00 voor u een onmogelijke tijd om Argos te luisteren? Met een abonnement op onze podcast download u automatisch de laatste uitzending op uw smartphone of tablet. Handig voor in de auto, op de fiets of tijdens de afwas.
Lees hier hoe u een abonnement neemt
Uitzending
Elke zaterdagmiddag tussen 14.00 - 15.00 uur NPORadio 1.

Presentatie: Max van Weezel

Oude uitzendingen beluisteren?
Ga naar de website
Argos op Facebook en Twitter
Volg Argos op Twitter (@argosradio1) of Facebook.


Deel deze brief
Facebook Twitter LinkedIn Nu JIJ

Service:
U kunt deze nieuwsbrief ook aan anderen doorsturen.
Bent u zelf geen abonnee dan kunt u zich gratis aanmelden.
Uw gegevens en abonnementen kunt u zelf online beheren.
Wanneer u met vakantie gaat kunt u uw abonnement tijdelijk stopzetten.
Natuurlijk kunt u zich ook definitief voor deze nieuwsbrief afmelden.

Mocht deze nieuwsbrief niet correct worden weergegeven, voeg dan ons e-mailadres, argos@vpro.dmd.omroep.nl, toe aan uw adresboek (uitleg).
U kunt ook onze online versie van de nieuwsbrief openen.