Film- en muziekreleases, rechtstreeks uit de studio's. Leesverhalen direct van de boekenplank. Festivals en exposities. Suggestie? Vertel het de redactie.

vrijdag 10 november 2017

Van Gogh Museum Academy nieuwsbrief

REVIGO, expert meeting en twee restauraties Lees online  |  Afmelden
Van Gogh Museum Academy nieuwsbrief
Het Van Gogh Museum is behalve een museum ook hét kenniscentrum over Vincent van Gogh. De Van Gogh Museum Academy is een platform voor wetenschappelijke activiteiten op het gebied van Van Gogh.
Van Gogh Museum
 
 
Onderzoeksproject REVIGO
Oorspronkelijke kleuren van Van Goghs schilderijen
Na de resultaten van het onderzoek naar verkleuring van Van Goghs inkten, presenteren we in deze nieuwsbrief de uitkomsten van het onderzoek naar de oorspronkelijke kleuren in Van Goghs schilderijen. Door zelf verf te maken en door een digitale reconstructie is inzichtelijk gemaakt hoe kleuren in de loop der tijd aan kracht hebben ingeboet.
Lees meer
Nieuwe publicatie
The Thannhauser Gallery, Marketing Van Gogh
In september is een wetenschappelijke publicatie verschenen over de belangrijke rol die Galerie Thannhauser in de eerste helft van de twintigste eeuw heeft gespeeld bij de promotie en verspreiding van werken van Vincent van Gogh. Met deze publicatie presenteert het Van Gogh Museum de resultaten van jarenlang onderzoek naar de herkomst van ruim 100 werken en de verkoopstrategieën van deze kunsthandel.
naar het persbericht
Bestandscatalogus schilderijen Van Gogh
Bloeiende perzikboom
Het onderzoek voor het laatste deel van de bestandscatalogi, over de schilderijen uit de laatste jaren van Van Goghs leven (1888-1890), is in volle gang. Bloeiende perzikboom (1888) kan nu anders worden geïnterpreteerd dankzij onder meer materiaaltechnisch onderzoek én de expertise van een bioloog.
Lees meer
Gerestaureerd
Twee bloesemschilderijen
In aanloop naar de tentoonstelling Van Gogh & Japan zijn twee schilderijen van Van Gogh gerestaureerd. Bij de conservatoren en de restauratoren stonden ze al lang op de lijst om schoongemaakt te worden: Bloeiende perzikboom en Bloeiend amandeltakje in een glas. Deze schilderijen zullen dankzij vernisafname volgend voorjaar met hun herwonnen schoonheid in het museum te zien zijn.
verslag van de restauraties
Expert meeting
Gauguin en Laval in Martinique
Op 23 oktober organiseerde het Van Gogh Museum een expert meeting in het kader van de tentoonstelling Gauguin en Laval in Martinique, die in het najaar van 2018 in het museum te zien zal zijn. Ter voorbereiding van deze tentoonstelling, de eerste die aan dit onderwerp gewijd is, wisselden we een dag lang ideeën uit met zo’n 15 vooraanstaande Gauguin experts van over de hele wereld.
meer over de expert meeting
"In het positieve bewustzijn dat de kunst iets is, grooter en hooger dan onze eigen kundigheid of kunde of wetenschap."
Vincent van Gogh aan Anthon van Rappard, ca. 21 maart 1883
Van Gogh Museum
Museumplein 6, Amsterdam
Van Gogh Museum Academy
www.vangoghmuseum.nl
info@vangoghmuseum.nl
T+31 (0)20 570 52 00
 
Facebook   Twitter   Instagram