Manieren om financieel flexibel te blijven

Het omgaan met geld kan stressvol zijn, vooral als je zonder hulp van een professional een financieel plan probeert op te stellen. Het soms lijken alsof je elke cent moet sparen voor de toekomst en niets overhoudt voor het heden.Geld uitgeven is zo'n beetje onvermijdelijk. En hoewel er veel wordt nagedacht over hoeveel je op elke leeftijd zou moeten sparen, is het ook belangrijk om je te richten op het hier en nu. Daarom is het belangrijk om enige financiële flexibiliteit te hebben. 

Auto leasen

Een auto leasen is een mooie manier om financieel flexibel te blijven. Je hoeft namelijk niet in één keer een smak met geld neer te leggen. Je betaalt per maand een vastgesteld bedrag, met daar rente overheen. Dit kost je wat meer op langere termijn, maar het werpt zijn vruchten af als je verstandig omgaat met het geld wat je nu overhoudt. Investeren in jouw/een bedrijf, investeren in jezelf, investeren in aandelen, crypto, commodities; je hebt eindeloze opties. Zakelijk leasen is ook een optie, en aantrekkelijker voor sommigen. 

Budget stellen

Het begint allemaal met een eigen budget. Je moet het leven zien als een navigatiesysteem. Als je niet weet waar je nu bent, kun je de route naar waar je naartoe wil gaan ook niet vinden. Met een budget weet je hoeveel je nodig hebt voor je uitgaven, hoeveel je je kunt veroorloven om te sparen en hoeveel je hebt voor andere doelen, zoals een reis maken of een huis kopen. Er zijn veel hulpmiddelen die je op weg kunnen helpen met een budget instellen, maar zorg dat het iets is wat alles dekt: beleggingen, inkomen, creditcards, en ga zo maar door. Zo kun je alles op één handige plek bijhouden. Het zal je uitgaven analyseren om je te helpen een overzicht te maken van waar je geld naartoe gaat. En het kan je helpen je vermogen in de gaten te houden. Te veel uitgeven in een bepaalde categorie kan zeker stressvol zijn. Maar als je een consistent patroon ziet van meer uitgeven dan je jezelf hebt toegestaan voor dezelfde uitgaven, kan dat een teken zijn dat je meer moet budgetteren om die kosten te dekken of simpelweg minder moet uitgaven. Wees hier strikt en eerlijk tegenover jezelf in. 

Huis verkopen en huren

Met veel tekenen dat de huizenmarkt wellicht gaat instorten, is het een idee om je huis nu (op het hoogtepunt) te verkopen en te gaan huren. Als het stoom wat is afgeblazen, kun je goedkoop een huis gaan kopen. In de tussentijd ben je zeer flexibel en niet gebonden aan een plek. 

Geef een reactie
You May Also Like