Tips bij het afsluiten van je hypotheek

Wanneer je een huis wilt kopen en dus een hypotheek moet gaan afsluiten, zijn er ontzettend veel dingen weer je rekening mee moet houden en aanbieders van hypotheken met verschillende voordelen. Het is belangrijk om te kiezen voor een hypotheek die past bij jouw levensstijl en situatie. Zo is het afsluiten van een annuïteitenhypotheek verstandig als je een starter bent, omdat je dan in het begin erg lage netto maandlasten hebt Deze worden gedurende de looptijd hoger, maar aangezien je waarschijnlijk zelf ook promoties gaat maken en meer gaat verdienen maakt het relatief minder uit. Zo zijn er nog ontzettend veel andere dingen waarvan het verstandig is om er rekening mee te houden. In dit artikel geven we je een paar belangrijk tips bij het afsluiten van een hypotheek.

Kijk niet alleen naar de hypotheekrente

Veel mensen gaan in eerste instantie voor de hypotheekverstrekker met een laag rentepercentage. Dit is echter niet altijd het beste dat je kunt doen. Aan rente zitten ontzettend veel extra regeltjes verbonden. Op hypotheekrente.nl kun je de actuele hypotheek rente vinden, maar dit zegt ook niet alles. Sommige verstrekkers bieden namelijk een hypotheekrente 10 jaar vast aan Dit betekent dus dat het rentepercentage over de komende 10 jaar vast staat. Dit kan natuurlijk erg positief uitpakken, als je de hypotheek afsluit op een moment dat de actuele hypotheekrente erg laag is. Wanneer deze op dat moment erg hoog staat, kun je later alsnog voor verrassingen komen te staan. Een voordeel hiervan wel is dat je voor een bepaalde periode precies weet wat je moet gaan betalen. 

Vergelijk verschillende geldverstrekkers

Wanneer je een hypotheek nodig hebt, is het erg logisch om naar de geldverstrekker te stappen waar jij al jaren je bankrekening op hebt staan. Hoewel dit natuurlijk wel lekker vertrouwd voelt, hoeft dit niet perse de beste keuze te zijn voor de lening van je woning. Deze ene geldverstrekker heeft andere hypotheekvoorwaarden dan de ander, vergelijk deze daarom goed met elkaar. 

Ga slim met je eigen geld om

Een laatste tip is om verstandig met je eigen geld om te gaan. Wanneer je bijvoorbeeld een goed gevulde spaarrekening hebt, kan het verstandig zijn om daarvan ook wat geld in je woning te stoppen. Je hypotheek zal dan immers lager zijn, wat resulteert in lagere maandlasten. Het is sowieso onvermijdelijk volgens de huidige regels om wat eigen geld in te leggen. Je mag namelijk niet de gehele kostprijs van het huis lenen. 

Geef een reactie
You May Also Like