Wanneer heb je een bril nodig?

Als je als kind geen bril kreeg voorgeschreven, denk je misschien dat je hem niet nodig hebt en dat je hem misschien nooit nodig zult hebben. Dat is niet altijd het geval. Als een aantal tekenen die erop wijzen dat je een bril nodig hebt (of een andere behandeling die met je gezichtsvermogen te maken heeft) herkenbaar voorkomen, kun je bepalen wanneer het tijd is om een afspraak bij je oogarts in te plannen.

Scheel kijken

Als je veel scheel kijkt, is het waarschijnlijk tijd om een oog afspraak te maken omdat je misschien wat hulp nodig hebt voor je gezichtsvermogen. Als iemands zicht wazig is heeft diegene dat vaak niet eens door, omdat dit altijd zo is geweest. Toch is scheel kijken een hele sterke indicator dat iemand wellicht een bril nodig heeft, of juist lenzen die je in staat stellen om wat comfortabeler te kijken. Alvast brillen online shoppen is dan misschien een optie, het is vaak zelfs leuk om een montuurtje uit te zoeken!

Zicht van ver en dichtbij

Enige moeite hebben met het zien van dingen die ver weg zijn en/of dichtbij zijn, is een vrij goede indicatie dat je een bril nodig zou kunnen hebben (of een andere behandeling die met het gezichtsvermogen te maken heeft). Over het algemeen zou je geen moeite mogen hebben met het lezen van straatnaambordjes op de weg of menuborden in restaurants, noch zouden je moeite moeten hebben met activiteiten die zich dichterbij afspelen, zoals het controleren van je mobiele telefoon of het lezen van een boek. In het geval dat je moeite hebt met ver weg zien én dichtbij zien, is een multifocale bril wellicht een optie voor je.

Hoofdpijn

Als je veel hoofdpijn hebt, kan dat ook een subtiele aanwijzing zijn dat je gezichtsvermogen misschien niet zo goed is. Deze hoofdpijn kan betekenen dat je problemen hebt met je gezichtsvermogen, vooral als je een patroon kunt herkennen in hoe vaak je ze hebt en als je merkt dat je ze meestal 's middags hebt of na het staren naar veel digitale schermen. Samen met een arts kun je bepalen of je hoofdpijn te wijten is aan veranderingen in je gezichtsvermogen of dat het misschien iets anders is, want er zijn veel mogelijke oorzaken voor frequente hoofdpijn. Neem deze tip niet te licht op, het kan mogelijk ook iets anders zijn maar ernstig is het in ieder geval wel!

Geef een reactie
You May Also Like